Brygd 5 – Jultrippel

Årets julöl, en julkryddad trippel (baserad på Fabrikör Ekstedts Brygd #91: Tripel).

IngredienserFlytande lussekatter!

  • 5500 g Pale Ale Malt
  • 910 g strösocker (tillsatt sent i koket)
  • Kryddor i koket:
    • 2 kanelstänger
    • 1 g saffran
    • 10 g ingefärsrot
    • 3 g vaniljstång
  • Humle:
    • 18 g Perle i 60 minuter
    • 18 g Styrian Golding (pellets) i 20 minuter
    • 18 g Saaz i 20 minuter
  • Klarning: 1/2 krm Protafloc
  • Total koktid 70 minuter.
  • Jäst: 11.5g Safbrew T-58
  • Primer: 8 g/l socker + druvsocker

Logg

  1. 120930 11:00 21C i lokalen
    1. Start, värmer 16 l vatten
    2. 12:00 Mash in (16 l vid 70C)
      1. 063.9 (pH 5.7)
      2. 15 63.1 (2 ml mjölksyra, pH 5.2)
      3. 30 62.7 (1:an)
      4. 40 61.7
      5. 50 60.8 (2:an)
    3. 13:05 Mash out (80C)
    4. 7 l lakvatten 72C pH 5.2 (1.5 ml möjlksyra) tillsatt
    5. 13:40 Upphällning för kok, 1 l vatten tillsatt (upp till 20l), kryddor tillsatta
    6. 14:15 Vörtkok startar
      1. 14:35 Perle
      2. 15:05 Styrian Golding, Saaz, Protafloc
      3. 15:15 Socker
    7. 15:25 Kylning
      1. 15:45 32C
      2. 15:55 25C
    8. 16:00 Upptappning i jäskar, 18 liter
      O.G. 1.065 @ 30C => 1.069  @ 15C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
  2. 120930 18:00 28C/21C
    Gul mkt grumlig vätska, smakar och luktar saffransbulle.
  3. 121001 18:00 24C/21C
    Skummande, kondens, mycket grumlig och gul vätska. Jästdoft börjar ta över.
  4. 121004 22:00 22C/20C
    Lite skum, skiktad brun klarare överdel, gul grumlig nederdel. Plommondoft. Mer jästsmak, mindre söt och kryddig nu.
    G 1.007 @ 22C => 1.008 => 8.35% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ alternate method)
  5. 121006 14:00 21C/20C G 1.007
  6. 121014 12:00 20C/20C Relativt klar ”gyllenbrun” vätska, omtappning för sista klarning.
    FG 1.006 @ 20C => 1.007 => 8.47% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ alternate method)
  7. 121019 19:00 Flasktappning av ca 16 l, lagring i bryggeriet vid ca 20
  8. 121026 Slutlagring i ölkällaren, nu 15C

Etikett

Lärdomar

  1. Mäskning 3l vatten /kg malt
  2. Vatten i malt
  3. Ta’t lugnt med mjölksyran (och ryggen!)
  4. Laka långsammare!
  5. Räkna ut antalet flaskor för tappningen korrekt!
  6. Fundera ut hur man lutar jäshinken ensam innan en solo-flasktappning.
  7. För fuktigt för mjöllkimning i ölkällaren, vi provar nu med limstift.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 − nio =