Brygd 007 – My name is Mild. Imperial Mild.

En Imperial Mild (baserad på Truman XXXX Ale från 1832-02-27, yepp 181 år sedan)

IngredienserSkum gröt!

  • 5000 g Pale Ale Malt
  • 500 g spraymalt, Muntons medium
  • Humle:
    • 55 g Eeast Kent Golding (2011)
    • 45 g EKG (2012, pellets)
  • Klarning: 1 krm Protafloc
  • Total koktid 75 minuter.
  • Jäst: 11g Danstar Nottingham
  • Primer: 5 g/l socker + druvsocker

Logg

  1. 130224 9:50 20C i lokalen
    1. Start, värmer 22.5 l vatten
    2. 11:40 Mash in (22.5 l vid 68C)
      1. 063.0 (pH 5.9, 2 ml mjölksyra), 1:an
      2. 15 63.2 (pH 5.7), 2:an
      3. 30 59.9, 4:an (lock tätt på!)
      4. 45 64.9, 1:an
      5. 60 67.9
    3. 12:55 Mash out (80C), G 1.040+0.007
    4. 13:45 Upphällning för kok, 18 l vört
    5. 14:15 Vörtkok startar, 55g EKG
    6. 15:05 50g EKG, 1 krm Protafloc
    7. 15:30 Kylning
      1. 15:40 41C
      2. 15:50 27C
      3. 15:55 24C
    8. 15:40 Rehydrering av jästen i 2dl 25C finvatten
    9. 16:00 Upptappning i jäskar, 500g DME tillsatt, 15 liter
    10. O.G. 1.067+0.007 @ 24C => 1.075  @ 20C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
      Mörk strå, mycket grumligt, ren sötma, stor beska
  2. 130225 20:00 20C
    24C, kraftigt skummande, väldigt grumlig, turbulent jäsning, som självvispande Oboy
  3. 130226 17:30 19C
    22C, mindre med skum, lungare, viss skiktning
  4. 130228 19:00 20C
    Nedlugnad, börjar klarna, dimmig ljus bärnsten. Luktar jästa plommon, smakar besk mandelmassa.
    G 1.008+0.007 @ 20C => 1.015 => 7.7% (
    http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/)
  5. 130303 18:00 20C
    Exakt samma läge som pnkt 4. Ganska grumlig, men snart dags för omtappning. Och kanske kallkraschning.
    FG 1.008+0.007 @ 20C => 1.015 => 7.7 – 8.2% (standard – alternate method)
  6. 130304 20:00 20C
    Omtappning, mycket grums i botten och skräp på ytan, till sekundärfat, 13.5 l. Placeras svalt, ca 7C. Halvkraschning?
  7. 130314 – torrhumling med 30g EKG
  8. 130318 – omtappning, primningsocker direkt i nya fatet, sedan flasktappning, 13 l på 41 flaskor av varierande storlek.

Etikett

Lärdomar

  1. Locket på glänt under mäskningen sänker temperaturen fort
  2. Kan ha missförstått mängd vatten (hur stor var en gallon 1832 i England?) vs malt (hur mycket var en pund då?), fick öka på med lite spraymalt
  3. Glömde prova nya filtret
  4. Tips från coachen:
    1. Mashout max 78C för att slippa tanniner
    2. Om man mäskar med hela vattenvolymen bör man se till att vara på pH 5.2 (mjölksyra el stabilisator)
    3. Annars är lämplig mäskvattenmängd 3 * kg malt i liter
  5. Justerat G-mätningarna ovan med felavdrift som detekterades 2 månader senare