Brygd 9 – Nicke Nyfiken

Vår vitsiga vår-APA.

Ingredienser

Apmat!

  • Malt (4.2 kg):
    • Pilsnermalt, 3.8 kg
    • Caraplus 10, 0.2 kg
    • Havremalt, 0.2 kg
  • Humle:
    • Amarillo 120g
    • Simcoe 120g
  • Klarning: 0.5 krm Protafloc
  • PH-justering: 3 ml mjölksyra
  • Total koktid 60 minuter
  • Jäst: US-05
  • Primer: 6 g/l socker + druvsocker

Logg

  1. 130421 10:15 20C i lokalen
    1. 10:15 Start, värmer 25 l vatten
    2. 11:40 Mash in (25 l vid 70C)
      1. 0 63 (pH 5.7, 3ml mjölksyra)
      2. 10 62 (5:an)
      3. 20 64
      4. 30 67 (1:an, pH 5.5)
      5. 45 68
    3. 12:30 Mash out (77C), G 1.039, 22 l
    4. 14:05 Vörtkok startar, 10:an, locket på glänt
      1. 14:15, 5:an, locket på glänt
      2. 14:50 60 g Simcoe + 60g Amarillo + 0.5 krm Protafloc (10 min)
      3. 15:05 40 g Simcoe + 40g Amarillo (0 min)
    5. 14:45 Taylors & Jones-korv med Stångå Stout
    6. 15:10 Kylning
      1. 15:30 20C (Otroligt snabbt)
    7. 16:30 Upptappning i jäskar med jästen, otroligt kleggigt, 17 l, 21C i lokalen>
      O.G. 1.048 @ 20C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
      Mörk mässing, tämligen grumlig, söt, stor beska
  2. 130422 19:00 20.6C/20.1C
    Vitt skum ca 1 cm, kondens, viss turbulens
  3. 130423 07:00 22C/20C
    Massor med plupp, rikigt turbulent
  4. 130424 21:00 20C/19C
    Lugnare pluppande, grumligt, 1 cm beige huvud
  5. 130428
    1. 11:30 19C/19C
      Disig stråfärgad, beige huvud, vitt bröd, fruktig, klar beska, citrus
      G 1.011 @ 19C => 1.011 => 4.9% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ standard method)
    2. 18:00 Omtappning till sekundärjäsning, 16.5 l – torrhumling med 20 g Simcoe + 20g Amarillo i nylonpåse
  6. 130503 22:00 Flasktappning ca 16 l
    FG 1.008 @ 20C => 5.2%

Etikett

Lärdomar

  • Den lilla filterstrumpan var bra för kylningen (mer av sprialen kom i vörten)
  • Den lilla filterstrumpan var skitkass med humlepellets, geggade igen, mycket slit att få ut vörten
  • Kontrollerade vår densitetsmätare och den verkar ha glidit iväg, 20C vatten visade 0.993 och inte runt 1.000 som tidigare, justerar denna logg och batch 8:s linjärt med +0.007 (och räknar på 20C som kalibreringstemp)
  • Kontrollmätt ABV 5.44%

Recensioner

En tanke kring ”Brygd 9 – Nicke Nyfiken

  1. Pingback: Brygd 11 – Nicke Nyfiken 2 | Hjulsbro Hembryggeri

Kommentarer är stängda.