Brygd 10 – Modest IPA

En allvarlig alldaglig men modest IPA.

Ingredienser Ipalering!

  • Malt (5.8 kg):
    • Pale Ale-malt, 3,1 kg
    • Pilsnermalt, 1,9 kg
    • Caraplus 10, 0.2 kg
    • Caraplus 150, 0,1 kg
    • Rågmalt, 0.5 kg
  • Humle (IBU 75):
    • Centennial 45 g
    • Amarillo 45 g
    • Simcoe 40 g
    • Cascade 50 g
  • Klarning: 0.5 krm Protafloc
  • Total koktid 60 minuter
  • Jäst: US-05
  • Primer: 6 g/l socker + druvsocker

Logg

  1. 130509 08:30 19 C i lokalen
    1. 08:30 Start, värmer 25 l vatten
    2. 10:20 Mash in (24 l vid 72 C)
      1. 0 65
      2. 15 64.5
      3. 30 64.5
      4. 45 63.8
    3. 11:20 Mash out (75 C), G 1.055, 18 l
    4. 12:40 Vörten uppkokt
      1. 12:40, 25 g Centennial (60 min)
      2. 13:20, 20 g Centennial + 30 g Amarillo + 0.5 krm Protafloc (20 min)
      3. 13:40, 25 g Simcoe + 25 g Cascade (0 min)
    5. 13:30 Bryggburgare, föregångna av ett smakprov Nicke Nyfiken
    6. 13:40 Kylning
      1. 14:00 20 C
    7. 14:30 Upptappning i jäskar med jästen, 15 l, 20 C i lokalen
      O.G. 1.063 @ 18 C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
      Mörk bärnsten, tämligen grumlig, söt, stor beska.
  2. 130510
    1. 10:00 20 / 20 C
      Jäsning igång, ganska lugnt, vitt skum (5 mm), mörkbrun och ljus bottensats
    2. 21:00 21 / 20 C
      Kraftig jäsning, vitt & brunt skum (ca 2 cm), turbulent ljusbrun soppa
  3. 130515 18:00 20 / 19 C
    Mörk bärnsten, en hel del svävande grums, beige skumkrona
    Luktar söt deg och fruktmarmelad, smakar toffee, aprikos, grapeskal
    G 1.014 => 6.4% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ standard method)
  4. 130518 11:00 19 / 19 C
    Omtappning till sekundärfat, 14 l, torrhumling med 15 g Amarillo+ 25 g Cascade + 15 g Simcoe i humlepåsar
    G 1.014 => 6.4%
  5. 130524 19:00 19 / 19 C
    F.G. 1.013 => 6.5%
    Disig bärnsten, jästsmak, en del gräsig beska, relativt lite citrus.
    Flasktappning av 13 l, 46 long-neck 33cl flaskor.

Etikett

Lärdomar

  1. Mellan Mash out och uppkok förlorar vi ganska mycket tid på att tappa över vörten till ett jäskar, göra rent kastrullen (dumpa dravet och skölja rent) tar en stund så vörten svalnar, innan den kan tappas tillbaka för uppkoket. Ett separat mäskkärl vore bra.
  2. Tips från coachen: lägg i aromhumlen vid 90 C inte 100
  3. Vid flasktappning var beskan lite tamare än förväntat, mer bittergiva nästa gång

Recensioner

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 − sju =