Brygd 12 – Sommarsäsong

Säsong för saison, lite varmare temperatur i huset är passande för jäsningen. Relativt mycket vete, och så låter vi jästen tala, inga andra kryddor.

IngredienserDravberget

  • Malt (5.0 kg):
    • Pilsnermalt, 3.5 kg
    • Vetemalt, 1.5 kg
    • Strösocker, 0.5 kg
  • Humle (32 IBU):
    • Perle 30g
    • Saaz 30g
  • Klarning: 0.5 krm Protafloc
  • pH-justering: 3 ml mjölksyra
  • Total koktid 90 minuter
  • Jäst: Belle Saison
  • Primer: 7 g/l socker + druvsocker

Logg

  1. 130707 10:15 21 C i lokalen
    1. 10:15 Start, värmer 25 l vatten
    2. 12:05 Mash in (24 l vid 69 C)
      1. 0 64.6
      2. 15 63.8 (pH 6.1) 2 ml mjölksyra
      3. 25 62.7
      4. 35 66.1 (pH 5.7) 1 ml mjölksyra
      5. 50 63.8 (pH 5.5)
      6. 60 65.7
    3. 13:15 Mash out (78.2 C), pH 5.7 G 1.050 (38 C => 1.054), 18 l
    4. 14:15 Vörtkok
      1. 14:25 10 g Saaz + 10 g Perle (80 min)
      2. 15:25 10 g Saaz + 10 g Perle + 0.5 krm Protafloc (20 min)
      3. 15:45 10 g Saaz + 10 g Perle + 0.5 kg socker (5 min)
    5. 15:50 Kylning
    6. 16:10 27 C
    7. 16:20 Upptappad i jäskar med jästen, 16 l, placeras på mellanplanet, 24 C i lokalen
      OG 1.067 @ 26 C => 1.068 (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
      Ljus halmgul grumlig vört, väldigt söt, men en bra ren grundbeska.
  2. 130708 8:00 27 / 24 C
    Två cm beige skumkrona, beigegul vätska, fruktig doft, turbulent jäsning 🙂
  3. 130710 12:00 26 / 24 C
    En halv cm beige skumkrona, beigegul grumlig vätska, stark doft av banan och plommon
  4. 130713 21:00 24 / 24 C
    G 1.002 (!!) @ 24 C => 1.003 => 6.7% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ standard method)
    Ljusgult dimmigt, tjock jästfällning och kompakt jästkrona. Blommig, fruktig doft, smakar apelsin och kryddnejlika, lite grönt te och skalbeska.
  5. 130714 19:00
    Omtappning till sekundärtunna, 15.2 l
  6. 130717 15:00
    FG 1.003 @ 21 C => 6.7%
    Flasktappning av 15 l med primer

Etikett

Lärdomar

  • Belle Saison var effektiv, jäste ut mycket. Men gav ingen syra att tala om.

Recensioner

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

1 × 1 =