Brygd 19 – IPA med mera humle

Humlegiva två mäts upp på grammet när

Humlegiva två mäts upp på grammet när

Dags att ge sig på en IPA igen, den förra blev lite mjäkig, så vi satsar på mer humle den här gången.

Tre C:n (Cascade, Centennial, Chinnok) i koket och sedan Amarillo och Simco som torrhumling.

Amerikanskt humligt ska det bli med en lätt och brödig karaktär, vi får se om det här kan bli sommarens favorit till grillat!

Ingredienser

  • Malt (EBC 31):
    • 5.0 kg Pilsnermalt
    • 0.4 kg Special B
    • 0.4 kg Havremalt
    • 0.3 kg Rågmalt
  • Humle (IBU 99):
    • 60 g Cascade
    • 60 g Centennial
    • 40 g Chinnok
    • 40 g Amarillo
    • 40 g Simcoe
  • Klarning: 1/2 krm Protafloc
  • pH-justering: 3 ml mjölksyra
  • Jäst: 11g US-05 (torrjäst)
  • Primer: 6-8 g/l socker + druvsocker
  • Rörlig kostnad ca 20:-/liter

Logg

  1. 140409 9:30 21 C i lokalen
    1. Start, dricker latte, värmer 15 + 16 l vatten, maler malt
    2. 10:20 Mash in (15 l vid 72 C)
      1. +0:00 65
      2. +0:15 64
      3. +0:45 62
      4. +0:55 72 (16 l vid 82 C)
    3. 11:45 Upptappning till kok, väldigt grumlig (havren blev mjölig), förväntat mörk
      S.G. 1.048 @ 25 C => 1.049 => 65%
    4. 12:20 Vörtkok startar, 25.2 l (öppet lock, isolering på, 10:an)
      1. 90 min 60 g Cascade
      2. 20 min 60 g Centennial, Protafloc
      3. 5 min 40 g Chinnok
    5. 12:50 Brygglunch bestående av stekta tomater, lammkorv, köttbullar, bacon, ägg, rågbröd, coleslaw (Tack Theresia!) och Småbitter!
    6. 13:50 Kylning, 23 C i lokalen
      1. 14:00 37 C
      2. 14:05 27 C
      3. 14:12 20 C
    7. 14:20 Upptappning i jäskärl, 19.2 l vört (humlen stal en hel del)
      O.G. 1.055 @ 19 C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
      Mörkbrun grumlig vätska, frisk men med tydlig sötma med en djup beska
    8. 15:00 Städning klar, totalt 5.5 timmar
  2. 140414 7:30 21 / 21 C Lätt skumbildning
  3. 140414 20:00 22 / 20 C Skummande, viss turbulens
  4. 140415 19:00 23 / 21 C Mycket skum, kraftig turbulens, humlig och frisk doft.
  5. 140418 18:00 21 / 20 C Nedlugnat, frisk humledoft

    IMG_20140420_194602

    Torrhumling på gång

  6. 140420 10:00 20 C S.G. 1.004 (borde inte vara så lågt) => 6.7% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/)
    Grumlig, mörk bärnsten, bra beska, mycket citrus. Torr.
  7. 140420 19:00 Omtappning till sekundärfat
    Torrhumling 40 g Simcoe + 40g Amarillo i påse
  8. 140426 18:00 F.G. 1.004 => 6.7% före primning
    Silning och upptappning av 17.5 l i 55 flaskor

Etikett

hhb19s

Lärdomar

  1. Bättre ta mäskvattnet i småpytsar via jäskärl än direkt ur grytan
  2. Torrhumling med pellets kräver täta humlepåsar

Recensioner ut

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 3 =