Brygd 20 – Andra Säsongen

IMG_20140427_142443

Koket direkt efter humlegiva 3

Saison-dags! Förra saisonen var initialt lite för tam, men de få flaskor som var kvar på slutet var kryddigare och intressantare. Så vi kör igång tidigare i år.

Vi lägger till lite amerikansk humle på slutet, en ny bekantskap för oss – Willamette. En liten giva rökmalt också för att göra det lite mer spännande.

Efter jäsningen var det klart att veteöls-jästen hade tagit över och i kombination med att det var förhållandevis låg temp har vi nu ett vete-fan-öl, torrt, lätt fruktigt och vetedeg. Får se om en del av det kan torrhumlas till något lite mer spännande.

Ingredienser

  • Malt (EBC 10):
    • 4.0 kg Pilsnermalt
    • 1.7 kg Vetemalt
    • 0.5 kg Socker
    • 0.15 kg Gotländsk rökmalt
  • Humle (IBU 21):
    • 8 g Styrian Golding (det var allt vi hade)
    • 42 g Hallertauer
    • 30 g Willamette
    • 30 g Eldorado
  • Klarning: 1/2 krm Protafloc
  • pH-justering: 3 ml mjölksyra
  • Jäst: 11 g Belle Saison (torrjäst) + 11 g WB-06 (också torr, ett år gammal, med för att saison-jästen egentligen är för 11 liter)
  • Primer: 5 g/l socker
  • Rörlig kostnad ca 15:-/liter

Logg

  1. 140427 10:00 21 C i lokalen
    1. Start, dricker latte, värmer 15 + 15 l vatten, maler malt
    2. 11:00 Mash in (15 l vid 72 C)
      1. +0:00 65
      2. +0:45 64
      3. +0:55 72 (15 l vid 86 C)
    3. 11:30 Bryggbrunch bestående av stekta tomater, chorizoIMG_20140427_112135, köttbullar, bacon, ägg, potatisbulle och kaffe!
    4. 11:45 Upptappning till kok, ganska grumlig, ljus
      Boil S.G. 1.054 @ 25 C (med sockret)
    5. 13:10 Vörtkok startar, 25.5 l (öppet lock, isolering på, 10:an)
      1. 80 min 8 g Styrian Golding + 22 g Hallertau
      2. 20 min 20 g Hallertau, Protafloc
      3. 5 min 30 g Williamette
    6. 14:30 Kylning, 23 C i lokalen
        1. 14:45 30 C
        2. 14:55 20 C
    7. 15:00 Upptappning i jäskärl, 20 l vört
      O.G. 1.064 @ 21 C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
      Ljusbrun grumlig vätska med tydlig sötma med en lätt beska
    8. 15:30 Städning klar, totalt 5.5 timmar
  2. 140428 7:30 22 / 21 C Grumligt, turbulent jäsning, 1 tum beigebrunt skum
  3. 140429 21:30 23 / 21 C Mycket turbulent, beige grumlig soppa, frukt och banan i doften
  4. 140501 12:00 22 / 21 C Nedlugnat, inget skum, plommon och banan
  5. 140504 8:30 21 / 21 C Dimmig stråfärgad, jäst, citron, frukt, vetedeg.
    S.G. 1.010 => 7.1 % (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/)
  6. 140510 19:00 21 C F.G. 1.004 => 7.7 % (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/)
    Upptappning av 9 liter på 23 flaskor. 9 liter till sekundärhink med 30 g Eldorado för torrhumling.

Etikett

hhb20shhb20as

Lärdomar

  1. Vattnet värms fortare på full effekt …
  2. Jästemperaturen var för låg för saisonjästens produktion av kryddighet
  3. Vetejästen tog över

Recensioner

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 2 =