Brygd 29 – Bittrare

IMG_20150517_084444

Svårt att vara bitter när trädgården i full blom

Back to basics, en bitter, satsar på att få den lite starkare, beskare och torrare än fjolårets Småbitter.

För det modifierar vi vattnet något (Linköpingsvatten är väldigt mineralfattigt och mjukt) och har socker med för att få en torrare munkänsla. Det borde vara invertsocker, men vi väntar med att tillverka det, utan nöjer oss med att bara koka med sockret hela tiden (har hört att syran i vörten inverterar sockret något).

Lite mer humle, med en amerikansk touch på slutet, men Willamette som vi har i kan beskrivas som en något fruktigare Fuggle. Så det bör bli en modern Brittisk bitter.

Ingredienser

  • Malt (EBC 25):
    • 3.0 kg pale ale-malt
    • 0.5 kg Carahell
    • 0.5 kg omältat korn
    • 35 g chokladmalt (för färg)
    • 0.3 kg strösocker
    • 0.2 kg farin
  • Humle (IBU 35):
        • 85 g East Kent Golding, pellets
        • 45 g Willamette
  • Vattenbehandling: 2 ml mjölksyra + 2 ml kalciumsulfat + 2 ml kalciumklorid
  • Klarning: 1/2 krm Protafloc
  • Jäst: 11.5 g S-04 torrjäst
  • Primer: 5-6 g/l socker

Rörlig kostnad knappt 12:-/liter

Logg

  1. 2015-05-16 20:30 Förberedelse, rengöring, mäter malt och humle, laddar mäsktunnan, värmer vatten (i reklampauser under Star Wars 3)
    1. 21:00 värmer 20 l mäskvatten (vattenbehandlar vid 100 C), tempererar 10 l lakvatten
    2. 23:00 mäskvatten uppvärmt till kokpunkten, stoppas om med räddningsfilt
      Arbete ca 1 timme totalt
  2. 2015-05-17 8:15 19 C i lokalen, 69 C i mäskvattnet
    IMG_20150517_101218

    Drav i solen

    1. Start, återvärmer mäskvattnet, dricker latte
    2. 8:30 inmäskning (20 l vid 74 C)
      1. 0 min 67.5 C
      2. 20 min 65.1 C, pH 5.2
      3. 40 min 64.3 C
      4. 60 min 63.1 C + 10 l vid 94 C => 72.6 C
      5. 65 min utmäskning
    3. 9:40 Upptappning 26 l till kok. S.G 1.037 @ 15 C => 1.036 (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/) – ungefär 70% verkningsgrad.
    4. 10:35 Vörtkok startar, (lock med tumspringa, isolering på, 10:an), 75 min
      1. 75 min socker + farin
      2. 60 min 50 g East Kent Golding
      3. 20 min 35 g East Kent Golding, Protafloc, kokplattan på 9:an
      4. 5 min 45 g Willamette
    5. 11:00 Bryggbrunch, Steak’n Cheese Rye Sandwich, med sallad – och ostplättar. Överkok (i bryggeriet 🙁 )
    6. 11:50 Kylning, 20 C i lokalen
      1. 10 min 36 C
      2. 20 min 20 C
    7. 12:20 Upptappning i jäskärl, 21 l vört + 2.5 l finvatten = 23.5 l, O.G. 1.044 @ 20 C
      Mellanbrun grumlig vätska med bra sötma och viss beska
    8. 13:10 bryggstädning klar, total ca 6 timmar för denna bryggning
  3. 2015-05-17 22:00 19,1 C i lokalen, 20.1 i jäskärlet, lätt skumbildning
  4. 2015-05-18 7:00 19.3 / 20.7 C, 2 cm skum, turbulens
  5. 2015-05-21 17:30 19.0 / 19.1 C, S.G. 1.015 => 3.9% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/) – nedlugnat, mkt lite skum.
    Doftar lite smör och äpple, smakar gräs och äpple.
  6. 2015-05-29 16:00 19.0 C, F.G. 1.010 => 4.5%, passar i SHBFs kategori 4A, Engelsk Best Bitter
    Ljus bärnsten, lätt syrligt päron och lite beskt gräs. Torr munkänsla.
  7. 2015-05-31 11:00 Upptappning av ca 22 l på 1 partyfat och 49 flaskor

Etikett

hhb29s

Observationer och lärdomar

  1. Kolla koket oftare 🙁
  2. Inget läckage från flaskpåfyllaren 🙂

Recensioner Let it be Light on Untappd

Den här ölen blev det vansinnigt mycket gröna äpplen i som överskuggar andra egenskaper, får vila ett tag för att se om det avtar.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

två × två =