Nu hakar vi på Session IPA-trenden, vi utgår från våra IPOr, men tonar ned framför allt malt men även humle något. Vi ändrar humleprofilen mot mer smak-/arom- och torrhumling.
Körde återigen förberedelse dagen före, mätte och malde malt, mätte upp humle. Kokade sent på kvällen upp mäskvattnet, som fick stå över natten i det extraisolerade kokkärlet.
Blev till slut två versioner en ”standard-session-ipa”, men en som det tillsattes laktos (motsvarande 2.5%) i, dvs vi fick en Milk Session IPA.
Ingredienser
- Malt (EBC 20):
- 3.0 kg pale ale-malt
- 0.6 kg Carahell
- 0.4 kg havremalt
- 0.2 kg cararye
- Humle (IBU 90):
- 64 g Chinook
- 39 g Centennial
- 122 g Amarillo
- Vattenbehandling: 2 ml mjölksyra + 1 ml kalciumsulfat + 1 ml kalciumklorid
- Klarning: 1/2 krm Protafloc
- Jäst: 11.5 g US-05 torrjäst
- Primer: 5 g/l socker
- Extra: 150 g mjölksocker i 6 l
Rörlig kostnad ca 20:-/liter
Logg
- 2015-04-04 13:00 Förberedelse, rengöring, mäter malt och humle, laddar mäsktunnan, värmer vatten på kvällen
- 21:00 värmer 15 l mäskvatten, tempererar 15 l lakvatten
- 22:30 mäskvatten uppvärmt till kokning, stoppas om med räddningsfilt
Arbete knappt 1,5 timmar totalt under dagen.
- 2015-04-05 7:50 19 C i lokalen, 63 C i mäskvattnet
- Start, återvärmer mäskvattnet
- 8:05 inmäskning (15 l vid 73 C) med 2 ml mjölksyra
- +0:00 66.0 C
- +0:30 63.8 C, pH 5.3
- +0:60 61.8 C => 74 C (15 l med kalciumsulfat och kalciumklorid vid 90 C)
- +0:65 utmäskning
- 8:20 Dagens första latte
- 9:20 Upptappning 24.5 l till kok. S.G 1.038 @ 23 C => 1.039 (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/) – ungefär 75% verkningsgrad. Kaffe och lite påskbordsrester, maskerade som räkmacka.
- 10:15 Vörtkok startar, (lock med tumspringa, isolering på, 10:an), 75 min
- 60 min 39 g Centennial
- 20 min 64 g Chinook, Protafloc
- 0 min 40 g Amarillo
- 11:30 Kylning, 20 C i lokalen
- 10 min 36 C (!)
- 20 min 20 C
- 12:00 Upptappning i jäskärl, 19.5 l vört, O.G. 1.042 @ 18 C
Ljusbrun grumlig vätska med mild sötma och stor beska - 12:45 bryggstädning klar, total knappt 6.5 timmar för denna bryggning
- 2015-04-06 12:00 20.5 C (19 C i lokalen), lite vitt skum
- 2015-04-07 7:00 21 C / 19 C, kraftigare brun skumbildning, viss turbulens
- 2015-04-11 12:00 20 C / 20 C, S.G. 1.009 => 4.3 % (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/)
Ljusbrun grumlig vätska, doft av mango och nypon, en djup tallig beska. Torr munkänsla. - 2015-04-12 12:00 Torrhumling med 82 g Amarillo i humlepåse
- 2015-04-18 12:00 19 C, F.G. 1.009 => 4.3 %
Upptappning av ca 12 l på 1 partyfat och 19 flaskor
Tillsatt 150 g mjölksocker i återstående dryga 6 l (ca 2.5%) - 2015-04-19 12:00 Upptappning av återstoden, 19 flaskor. Totalt ca 18 l.
Etiketter
Obseravtioner och lärdomar
- Konsekvent dålig värmehållning i mäsktunnan, tappar ca 4 C per timme
- Spisplattan verkar automatavstänga sig efter 60 minuter
- Flaskfyllaren läckte en hel del i ”stängt” läge
Recensioner
- Orginalet: ”A good refreshing hoppy sommer brew” 4.09
- Sötade: ”More modest hoppiness, rounder, sweeter” 3.85
Jämförelsevis så är det väl lite citronkaka mot sockerkaka …