Brygd 30 – Julöl 2015

IMG_20150802_133622

Gul Jod!

I år återvänder vi till vår kryddade jultrippel för tredje gången. Första versionen var 2012 och nästa, lite starkare och kryddigare, 2013.

I år tar vi ner styrka, saffran och ingefära något (tillbaka till 2012), ökar vaniljtoner och öppnar upp med lite pomerans också. En annan humleprofil och basmalt (man tager vad man haver). Och vi siktar på 7-8% ABV.

Men även i år, som 2013, ge den minst tre månaders lagring innan det är dags.

Ursprungligt baserad på Fabrikör Ekstedts Brygd #91: Tripel, men nu ganska oigenkännlig.

Ingredienser

  • Malt (EBC 10):
    • 7.0 kg pilsner-malt
    • 0.7 kg strösocker (tillsatt sent i koket)
    • 0.3 kg vaniljsocker (tillsatt sent i koket)
  • Humle (IBU 35):
    • 50 g Hallertau
    • 40 g Nelson Sauvin
    • 20 g Saaz
  • Kryddor i koket:
    • 3 g krossad kanel
    • 1 g saffran
    • 10 g malen ingefärsrot
    • 3 g vaniljstång
    • 15 g malen pomerans
  • Vattenbehandling: 5 ml mjölksyra
  • Klarning: 1/2 krm Protafloc
  • Jäst: 11.5 g 11.5g Safbrew T-58
  • Total koktid 75 minuter
  • Primer: 5-6 g/l socker

Rörlig kostnad ca 25:-/liter (kryddor är dyrt)

Logg

  1. Mäta och anteckna, en stilstudie

    Mäta och anteckna, en stilstudie

    2015-08-01 20:00 Förberedelse, rengöring, mäter malt, humle och kryddor, laddar mäsktunnan, värmer vatten

    1. 20:10 värmer 24 l mäskvatten, tempererar 8 l lakvatten
    2. 22:00 mäskvatten uppvärmt till kokpunkten, stoppas om med räddningsfilt
      Arbete ca 2 timmar totalt
  2. 2015-08-02 9:30 20 C i lokalen, 68 C i mäskvattnet
    1. Start, återvärmer mäskvattnet, dricker latte
    2. 9:40 inmäskning (24 l vid 74 C)
      1. 0 min 68.4 C (kokar upp 8 l lakvatten)
      2. 20 min 66.5 C, pH 5.6, 5 ml mjölsyra
      3. 40 min 64.2 C, pH 5.2
      4. 60 min 62.4 C + 8 l vid 95 C => 74.6 C
      5. 65 min utmäskning
    3. 11:10 Upptappning 25 l till kok klar. S.G 1.060 @ 19 C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/) – ungefär 69% verkningsgrad.
    4. 11:40 Vörtkok startar, + traditionellt överkok 🙁 , 75 min
      1. 60 min 50 g Hallertau
      2. 30 min kryddor
      3. 20 min 40 g Nelson Sauvin, 20 g Saaz, Protafloc
      4. 5 min socker
    5. 12:55 Kylning, 23 C i lokalen
      1. 10 min 37 C
      2. 20 min 26 C
      3. 30 min 22 C
    6. 13:40 Upptappning i jäskärl, 20 l vört, O.G. 1.078 @ 22 C
      Gul grumlig vätska med djup sötma, smak av vanilj och saffran och en ganska djup beska
    7. 14:30 Bryggstädning klar, total ca 7 timmar för denna bryggning
  3. 2015-08-02 23:30 20.6 C i lokalen, 22.1 C i jäskärlet, kraftig maränglik skumbildning
  4. 2015-08-03 20:00 20.4 C / 23.8 C, fluffig tvåfärgad skumbildning, kraftig turbulens i brygden
  5. 2015-08-04 21:30 20.3 C / 22.3 C, lågt skum, lugnare jäsning
  6. 2015-08-09 21:30 20.9 C / 20.9 C, S.G. 1.013 => 8.5 % ABV (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/)
    gult, grumligt, banan, plommon, apelsin, kryddor.
  7. 2015-08-27 20 C, F.G. 1.013 => 8.5 %
  8. 2015-08-31 Flaskning av ca 19 l, 52 flaskor

Etikett

hhb30s

Observationer och lärdomar

  1. Kolla grytan intensivt under uppkoket 🙁 – kolla om termometern kan larma

Recensioner Julöl 2015 on Untappd (tbd)