Brygd 13 – Julöl 2013

2013:s julöl, vår julkryddade trippel (också i år baserad på Fabrikör Ekstedts Brygd #91: Tripel). I år brygger vi ca två månader tidigare för att den skall hinna mogna ordentligt till jul.

Skillnaden mot 2012:s version är liten, proportionerna malt/socker har förskjutits något mot malt, lite mer saffran och ingefära, något längre koktid.

Det var den första brygden med nya mäsktunnan, som för övrigt var väldigt trevlig att arbeta med och höll temperaturen sjukt bra.

IngredienserPRAO!

  • 7.0 kg Maris Otter Pale Ale malt
  • 1.0 kg strösocker (tillsatt sent i koket)
  • Kryddor i koket:
    • 3 g kanelstänger
    • 1.5 g saffran
    • 15 g torkad ingefärsrot
    • 3 g vaniljstång
  • Humle (IBU 34):
    • 23 g Perle i 60 minuter
    • 23 g Styrian Golding (pellets) i 20 minuter
    • 23 g Saaz i 20 minuter
  • Klarning: 2/3 krm Protafloc
  • Total koktid 80 minuter
  • Jäst: 11.5g Safbrew T-58
  • Primer: 7 g/l socker + druvsocker
  • Rörlig kostnad ca 16:-/liter

Logg

  1. 130804 9:15 23 C i lokalen
    1. Start, värmer 25 l vatten
    2. 11:25 Mash in (25 l vid 71 C)
      1. 066.0
      2. 20 63.8
      3. 40 63.8 !
      4. 60 63.3
    3. 12:25 7 l vatten 98 C tillsatt => 72 C
      G 1.063 @ 22 C
    4. 13:40 Vörtkok startar, ca 25 l
      1. 14:00 Perle, kryddor tillsatta (en hel del flingstort grums virvlar runt i vörten)
      2. 14:40 Styrian Golding, Saaz, Protafloc
      3. 14:50 Socker
    5. 15:00 Kylning
      1. 15:15 36 C
      2. 15:25 27 C
      3. 15:30 24 C
    6. 15:40 Upptappning i jäskar, 22 liter
      O.G. 1.075 @ 24C => 1.076 (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
      Söt, kryddig och ganska besk vört. Grumliga flagor.
    7. 16:30 Burgare och Nicke Nyfiken
  2. 130805 19:00 25 C / 22 C
    Turbulent jäsning, mycket skum, kraftig doft av plommon, kryddor, jäst – och svavel … :/
  3. 130806 19:00 24 C / 22 C
    Lite lugnare jäsning, fortfarande en äggsvaveldoft, hoppas den försvinner med en lång utjäsning
  4. 130807 19:00 23 C / 22 C
    Liten skumkrona, gul grumlig vätska, mest fruktesterdoft nu
  5. 130809 17:00 23 C / 22 C
    G 1.013 => 8.3% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/, Papazian)
    Grumlig väldigt gul (apelsinjuice), luktar banan, plommon och kanel, smakar fruktigt och kryddigt
  6. 130815 18:00 21 C / 21 C
    G. 1.011 => 9.0% (alternate method, Daniels)
    Omtappning till sekundär, 21.5 l, 15.5 – 16.5 C, planeras ca 3 veckor
  7. 130907 14:00 16 C
    Klar mässing, luktar lätt plommon och kryddor, smaken stram, fruktig och lätt kryddig. Torr.
    F.G. 1.007 => 9.5% (alternate method), utjäsning 90%
  8. 130915 Flasktappning, ca 21 l i 60 blandade flaskor. Placeras i bryggeriet ca 21 C.
  9. 130927 Etikettering, placering i ölkällare ca 15 C

Etikett

hhb13s

Lärdomar

  1. Låt gravitationen göra jobbet
  2. Mäsktunnan höll tempen väldigt bra
  3. Kokning på tvåan utan isolering på kärlet fungerade relativt smärtfritt
  4. Misstänker att svaveldoften under den tidiga jäsningen kom från malten (enda skillnaden mot fjolårets brygd)
  5. På gränsen till för mycket saffran vid jul

RecensionerOn Untapped!

  1. 130927: ”Very young and sweet, will need time to get mature and elegant
  2. 131220: ”Young and spicy, works well with gingersnaps and green cheese
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 × 4 =