Brygd 11 – Nicke Nyfiken 2

Vår APAs brorsa. Lite mer basmalt, två karamellmalter, annan jäst. Lite kortare koktid.

IngredienserIP65!

  • Malt (4.4 kg):
    • Pilsnermalt, 4.0 kg
    • Caraplus 10, 0.07 kg
    • Aroma, 0.14 kg
    • Havremalt, 0.2 kg
  • Humle (35 IBU):
    • Amarillo 120g
    • Simcoe 120g
  • Klarning: 0.5 krm Protafloc
  • Total koktid 45 minuter
  • Jäst: S-04
  • Primer: 6 g/l socker + druvsocker

Logg

  1. 130519 9:15 20 C i lokalen
    1. 9:15 Start, värmer 25 l vatten
    2. 10:55 Mash in (25 l vid 72 C)
      1. 0 66.7
      2. 10 65.1
      3. 20 64.3
      4. 30 65.2
      5. 40 65.1
      6. 50 73.3
    3. 11:30 Bryggbrunch med latte
    4. 12:00 Mash out (75 C), G 1.046, 21 l
    5. 13:15 Vörtkok
      1. 13:40 0.5 krm Protafloc (20 min)
      2. 13:50 60 g Simcoe + 60g Amarillo (10 min)
      3. 14:00 40 g Simcoe + 40g Amarillo (0 min)
    6. 14:00 Kylning
    7. 14:20 21.6 C
    8. 14:35 Upptappad i jäskar med jästen, 18.2 l, 22 C i lokalen
      O.G. 1.048 @ 19.2 C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
      Mässing, grumlig, söt, fräsh beska, ”citronte”
  2. 130520 7:30 22 / 20 C
    2 cm vitt skum med bruna inslag, turbulent jäsning, pluppar mycket
  3. 130521 20:00 20.6 / 20.1 C
    2 cm brunt skum, lugnare jäsning, lite plupp
  4. 130524 20:00 19.3 / 19.1 C Omtappning 17.5 l
    Ljus mässing, lätt fruktig smak, viss skalbeska, tearom
    G 1.015 => 4.3% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ standard method)
  5. 130526 19:30 20 / 20 C
    Torrhumling med 20 g Simcoe + 20g Amarillo i påse
  6. 130530 23:00 20 / 20 C
    Stråfärgad, dimmig, fruktig, relativt söt, grundbeska
    G 1.011 => 4.9%
  7. 130602 13:00 20 / 20 C
    FG 1.008 => 5.2%, ljus gul, torr ren, ganska mycket citrus, lite spretig. Alltså exakt samma OG och FG som ettan – även om vi hade olika jäst. Dock känns humlen lite lugnare.
    Flasktappning av 17 l

Etikett

Lärdomar

  • Nya termometern var oerhört snabb, ett klart plus
  • Ha pellets i gasstrumpa ger oerhört mindre grums, hoppas bara smaken kommer fram
  • Exakt samma utjäsning med S-04 som US-05 för denna APA

Recensioner