Brygd 28 – Easter Session IPA

Dagens vört

Dagens vört

Nu hakar vi på Session IPA-trenden, vi utgår från våra IPOr, men tonar ned framför allt malt men även humle något. Vi ändrar humleprofilen mot mer smak-/arom- och torrhumling.

Körde återigen förberedelse dagen före, mätte och malde malt, mätte upp humle. Kokade sent på kvällen upp mäskvattnet, som fick stå över natten i det extraisolerade kokkärlet.

Blev till slut två versioner en ”standard-session-ipa”, men en som det tillsattes laktos (motsvarande 2.5%) i, dvs vi fick en Milk Session IPA.

Ingredienser

  • Malt (EBC 20):
    • 3.0 kg pale ale-malt
    • 0.6 kg Carahell
    • 0.4 kg havremalt
    • 0.2 kg cararye
  • Humle (IBU 90):
        • 64 g Chinook
        • 39 g Centennial
        • 122 g Amarillo
  • Vattenbehandling: 2 ml mjölksyra + 1 ml kalciumsulfat + 1 ml kalciumklorid
  • Klarning: 1/2 krm Protafloc
  • Jäst: 11.5 g US-05 torrjäst
  • Primer: 5 g/l socker
  • Extra: 150 g mjölksocker i 6 l

Rörlig kostnad ca 20:-/liter

Logg

  1. 2015-04-04 13:00 Förberedelse, rengöring, mäter malt och humle, laddar mäsktunnan, värmer vatten på kvällen
    1. 21:00 värmer 15 l mäskvatten, tempererar 15 l lakvatten
    2. 22:30 mäskvatten uppvärmt till kokning, stoppas om med räddningsfilt
      Arbete knappt 1,5 timmar totalt under dagen.
  2. 2015-04-05 7:50 19 C i lokalen, 63 C i mäskvattnet
    En tredjedels mätsticka

    En tredjedels mätsticka är också en mätsticka (tips från Gustav Lindh)

    1. Start, återvärmer mäskvattnet
    2. 8:05 inmäskning (15 l vid 73 C) med 2 ml mjölksyra
      1. +0:00 66.0 C
      2. +0:30 63.8 C, pH 5.3
      3. +0:60 61.8 C => 74 C (15 l  med kalciumsulfat och kalciumklorid vid 90 C)
      4. +0:65 utmäskning
    3. 8:20 Dagens första latte
    4. 9:20 Upptappning 24.5 l till kok. S.G 1.038 @ 23 C => 1.039 (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/) – ungefär 75% verkningsgrad. Kaffe och lite påskbordsrester, maskerade som räkmacka.
    5. 10:15 Vörtkok startar, (lock med tumspringa, isolering på, 10:an), 75 min
      1. 60 min 39 g Centennial
      2. 20 min 64 g Chinook, Protafloc
      3. 0 min 40 g Amarillo
    6. 11:30 Kylning, 20 C i lokalen
      1. 10 min 36 C (!)
      2. 20 min 20 C
    7. 12:00 Upptappning i jäskärl, 19.5 l vört, O.G. 1.042 @ 18 C
      Ljusbrun grumlig vätska med mild sötma och stor beska
    8. 12:45 bryggstädning klar, total knappt 6.5 timmar för denna bryggning
  3. 2015-04-06 12:00 20.5 C (19 C i lokalen), lite vitt skum
  4. 2015-04-07 7:00 21 C / 19 C, kraftigare brun skumbildning, viss turbulens
  5. 2015-04-11 12:00 20 C / 20 C, S.G. 1.009 => 4.3 % (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/)
    Ljusbrun grumlig vätska, doft av mango och nypon, en djup tallig beska. Torr munkänsla.
  6. 2015-04-12 12:00 Torrhumling med 82 g Amarillo i humlepåse
  7. 2015-04-18 12:00 19 C, F.G. 1.009 => 4.3 %
    Upptappning av ca 12 l på 1 partyfat och 19 flaskor
    Tillsatt 150 g mjölksocker i återstående dryga 6 l (ca 2.5%)
  8. 2015-04-19 12:00 Upptappning av återstoden, 19 flaskor. Totalt ca 18 l.

Etiketter

hhb28s hhb28bs

Obseravtioner och lärdomar

  1. Konsekvent dålig värmehållning i mäsktunnan, tappar ca 4 C per timme
  2. Spisplattan verkar automatavstänga sig efter 60 minuter
  3. Flaskfyllaren läckte en hel del i ”stängt” läge

Recensioner Let it be Light on Untappd Let it be Lightish on Untappd

Jämförelsevis så är det väl lite citronkaka mot sockerkaka …

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + 3 =