Brygd 32 – Troisième Saison

Let's brew today!Saison igen, stilen som blivit väldigt populär på bara några få år.

Det behöver göras slut på en del malt, humle och jäst. Det sistnämnda var två paket Belle Saison och kvarvarande malt passade också bra till just en städningssaison. Visserligen var väl malten i äldsta laget så vi får se hur resultatet blir.

Jäsning får ske i bastun den här gången så vi får upp temperaturen från de 18 C vi just nu har i källaren.

Med stor sannolikhet sista bryggningen i Hjulsbro och med nuvarande utrustning – men mer om det senare!

Ingredienser

  • Malt (EBC 10):
    • 3.65 kg Pilsnermalt
    • 1.6 kg Vetemalt
    • 0.45 kg Gotländsk rökmalt
  • Humle (IBU 30):
    • 46 g Saaz
    • 38 g Cascade
  • Klarning: 1 krm Protafloc
  • pH-justering: 3 ml mjölksyra
  • Jäst: 22 g Belle Saison (torrjäst)
  • Primer: 5 g/l socker
  • Rörlig kostnad ca 16:-/liter

Logg

  1. IMG_20160606_102326

    Bastuöl!

    2016-06-04 19:00 Förberedelse, rengöring, mäter malt och humle, laddar mäsktunnan, värmer 20 l vatten till 100 C och tappar upp 10 l vatten för rumstemperering

    1. Arbete knappt 2 timmar totalt
  2. 2016-06-05 10:20 19 C i lokalen
    1. Start, dricker latte, värmer 20 l vatten från 60 C till 73 C, sedan 10 l från 19 C till 90 C
    2. 10:50 Mash in (20 l m 3 msk mjölksyra vid 73 C)
      1. +0:00 67.7
      2. +0:30 64.4 (pH 5.2)
      3. +0:55 63.8 -> 71.0 (10 l vid 90 C)
    3. 11:40 Bryggbrunch BLT++, bestående av rågbröd, ost, bacon, sallad, stekta tomater, ägg, bea och kaffe!
    4. 12:00 Urtappning till kok, ganska grumlig, ljus
      Boil S.G. 1.045 (skulle betyda mycket dålig verkningsgrad)
    5. 13:00 Vörtkok startar, 24.5 l (tumspringa, isolering på, 10:an)
      1. 45 min Saaz
      2. 15 min Cascade, Protafloc
    6. 14:15 Kylning, 21 C i lokalen
        1. 14:30 25 C
    7. 14:45 Upptappning i jäskärl, 18 l vört, placeras i bastu 27 C
      O.G. 1.053 @ 23 C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
      Ljusbrun grumlig vätska med tydlig sötma med en god beska
    8. 15:15 Städning klar, totalt knappt 7 timmar
  3. 2016-06-06 16:00 28 / 26 C Grumligt, turbulent jäsning, beige grumlig soppa, frukt och banan i doften, 1 tum beigebrunt skum
  4. 2016-06-08
    1. 7:00 28 / 30 C Grumlig ljus gul vätska, minskad turbulens och skum. Stänger av bastun – av misstag.
    2. 20:00 22 / 20 C S.G. 1.009 => 5.8 % (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/)
      Lätt kryddig och fruktig, söt vetedeg, viss sträv beska. Slår på bastun igen – medvetet.
  5. 2016-06-09 21:00 Ut ur bastun, källarförvaring ca 19 C
  6. 2016-06-18 11:00 19 C F.G. 1.002 => 6.7 %
  7. 2016-06-25 10:00 Upptappning av 14.5 l på 36 flaskor. Förvaring i 20 C.

Etikett

hhb32s

Lärdomar

  • Dålig verkningsgrad på malten, den var iofs ganska gammal nu (från 2013)
  • Rökmalten verkade inte rökig alls nu

Recensioner

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nio − två =