Brygd 18 – I’m bitter two

Ny omgång av en vanlig bitter, den här gången siktar vi på folkölsnivå! Tar bort havren, ändrar karamellmalt och byter jästsort (mot brygd 14).

IMG_20140209_103503 + IMG_20140209_103442 + IMG_20140209_134039  = IMG_20140209_134031 + IMG_20140209_140202 = IMG_20140209_152959 !

Ingredienser

  • Malt (EBC 14):
    • 3.9 kg Pale Ale malt
    • 0.5 kg Caramel 10L
    • 0.35 kg Special B
  • Humle (IBU 34):
    • 60 g Fuggles
    • 40 g Northern Brewer
  • Klarning: 1/2 krm Protafloc
  • Jäst: 11g S-04 (torrjäst)
  • Primer: 4 g/l socker + druvsocker
  • Rörlig kostnad knappt 11:-/liter

Logg

  1. 140209 10:00 21 C i lokalen
    1. Start, värmer 16 + 16 l vatten, maler malt
    2. 10:55 Mash in (16 l vid 72 C)
      1. +0:00 66
      2. +0:45 64
      3. +0:55 70 (16 l vid 80 C)
    3. 11:30 Bryggbrunch bestående av stekta tomater, skink, ägg, rågbröd, rucola och kaffe
    4. 12:00 Upptappning till kok
      S.G. 1.036 @ 22 C
    5. 13:10 Vörtkok startar, 27.5 l (öppet lock, isolering på, 10:an)
      1. 60 min 30 g Fuggles
      2. 20 min 20 g Fuggles, 10 g Northern Brewer, Protafloc
      3. 5 min 10 g Fuggles, 30 g Northern Brewer
    6. 14:15 Kylning, 22 C i lokalen
      1. 14:25 45 C
      2. 14:30 27 C
      3. 14:35 20 C
    7. 15:30 Upptappning i jäskar, 21.5 l vört + 3 l uppkokt vatten
      O.G. 1.035 @ 21 C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
      Brun grumlig vätska, diskret sötma med en bra beska
    8. 15:30 Städning klar, totalt 5.5 timmar
  2. 140209 23:20 21 / 22.5 C Lite ökad skumbildning
  3. 140210 17:30 21 / 24 C Kraftig skumbildning, turbulent jäsning
  4. 140212 19:30 21 / 21 C Nedlugnat, lite skum i öar, grumlig ljusbrun vätska, fruktig doft, lätt smörton. Lätt, torr och relativt besk vätska.
  5. 140216 15:00 20 / 20 C Klarnande vätska, kola, frukt, gräs och skalbeska. Lätt och torr. Till källartrappssekundär, ca 10 C.
  6. 140301 13:30 Primer (uppkokt i lite vatten) tillsatt, upptappning 4 partyfat och 9 flaskor
    F.G. 1.009 => 3.4% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ )
  7. 140309 14:35 Inlämnad till domartävlingen och anmäld till folkets val i SM i hembryggd öl 2014.

Etikett

hhb18n

Lärdomar

  1. (65 + 80)/2 är mindre än 78!
  2. Malten var lite mer finmald än tidigare, vi fick mer grums i vörten. Men också en högre verkningsgrad, ungefär 70%.

Recensioner

140330 – ”In all a balanced bitter to sooth your soul” 3.9/5

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

elva + 19 =