Dags att infria ett nyårslöfte. En lager, ofiltrerad såklart, bryggd i källaren, alltså en källaröl. Enbart pilsnermalt, så egentligen hamnar den kanske närmast en Zwickel. Som brukar vara det enda rätta till korv, senap och surkål.
I förberedelsen kvällen före kokades den här gången mäskvattnet upp, och fick stå över natten i det isolerade kokkärlet för att spara tid på bryggdagen. Funkade bra, att börja värma vatten vid 61 C i stället för 10 C var väldigt mycket snabbare på morgonen. Ska nog prova förvärma lakvattnet också nästa gång.
Inspiration från ölhjältarna Fabrikör Ekstedt och Ron Pattinson.
Ingredienser
- Malt (EBC 8):
- 5.0 kg pilsner-malt
- Humle (IBU 25):
- 30 g Saaz
- 25 g Perle
- 45 g Hallertau
- Vattenbehandling: 1 msk 5.2 stabilisator + 3 ml mjölksyra
- Klarning: 1/2 krm Protafloc
- Jäst: 11.5 g S-23 torrjäst, 11.5 g W-34/70 (gammal)
- Primer: 4-5 g/l socker
Rörlig kostnad ca 15:-/liter
Logg
- 2015-03-07 19:00 Förberedelse, rengöring, mäter malt och humle, laddar mäsktunnan, värmer vatten vid 20:30-tiden
- 20:30 värmer 15 l mäskvatten, tempererar 15 l lakvatten
- 22:30 mäskvatten uppvärmt till 98 C, stoppas om med räddningsfilt
Arbete ca 0:45 totalt
- 2015-03-08 7:45 19 C i lokalen, 61 C i mäskvattnet
- Start, återvärmer mäskvattnet
- 8:15 inmäskning (15 l vid 70 C, 1 l kokande) med 1 msk 5.2 stabilisator.
- +0:00 65.4 C
- +0:30 63.9 C, pH 5.7 => 3 ml mjölksyra
- +0:60 62.1 C, pH 5.2 -> 68 C (12 l vid 84 C)
- +0:70 utmäskning
- 9:00 Bryggbrunch bestående av rågbröd, bacon, stekta tomater och ägg och kaffe!
- 9:30 Upptappning 22.5 l till kok. S.G 1.049 @ 21 C (ungefär 70% verkningsgrad)
- 10:20 Vörtkok startar, (lock med tumspringa, isolering på, 10:an), 60 min
- 60 min 25 g Perle, 5 g Hallertau
- 20 min 40 g Hallertau, Protafloc
- 5 min 30 g Saaz
- 11:20 Kylning, 21 C i lokalen
- 10 min 54 C
- 20 min 25 C
- 30 min 17 C
- 40 min 10 C
- 12:10 Upptappning i jäskärl, 16.5 l vört, O.G. 1.054 @ 18 C, placeras i källartrapp ca 11 C
Ljus stråfärgad grumlig vätska med bra sötma och beska, ren maltbas och gräsig humlearom - 13:00 bryggstädning klar, total 6 timmar för denna bryggning
- 2015-03-10 16:30 11.4 C, fluffig vit skumbildning, doftar jäst och deg, söt, distinkt syra och ganska besk. Mycket bulldeg.
- 2015-03-15 14:00 10.9 C, kompaktare beige skumbildning, turbulent jäsning, mycket grumlig, fruktig syra och jästighet.
- 2015-03-19 21:00 11.8 C, flyttas till 18 C (efter 11 dagar vid ca 11 C)
S.G. 1.006 @ 12 C => 1.007 => 6.1% (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/ och http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/)
Ljust stråfärgad, grumlig, luktar gräsklipp och gröna äpplen, smakar fruktigt och gräsbeskt. - 2015-03-23 18:00 Flyttas till 9 C (efter 4 dagar vid 18 – 19 C)
F.G. 1.005 @ 12 C => 1.004 => 6.4%, utspädning med 3.6 l kokt och nedkylt vatten => 5.2% - 2015-04-03 12:00 (efter 11 dagar vid ca 9 C)
17 l tappat på 49 flaskor
Etiketter
Obseravtioner och lärdomar
- Mäskning: Dåligt uträknad ”strike”-temperatur. Dålig värmehållning i mäsktunnan.
- OG och FG måste korrigeras efter tillsatt vatten, ej gjort ovan.
Recensioner etc
SHBF Typdefinition: 1 J. Övriga klassiska i kategori Mild/karaktärsfull Lager
Gött mos att du kommit igång att brygga igen!
Funderar dock om det inte blev varmt att hålla tummen i springan mellan lock och kokkärl? 😉