Brygd 31 – New Session IPA

Förförberedelser

Förförberedelser

Liksom förr under påsken så tycker bryggeriet att det är en bra tid att brygga, t ex en lättdrucken sommar-IPA. Den baseras på fjolårets lyckade Session IPA, lite lätt modifierad efter vad som finns i lagret.

Lite extra rengöring den här gången det var ju ett drygt halvår sedan det bryggdes förra gången, men det blev så inspirerande att vara i bryggeriet så det bryggdes samma dag, långfredagen, trots att ursprungsplanen var annandag påsk.

 

Ingredienser

  • Malt (EBC 22):
    • 2.0 kg pale ale-malt
    • 1.0 kg Münchenermalt
    • 0.5 kg havremalt
    • 0.35 kg cararye
  • Humle (IBU 95):
        • 40 g Eldorado
        • 100 g Cascade
        • 100 g Amarillo
  • Vattenbehandling: 3 ml mjölksyra + 1 ml kalciumsulfat + 1 ml kalciumklorid
  • Klarning: 1/2 krm Protafloc
  • Jäst: 11.5 g US-05 + 11.5 g S-04 torrjäst (några månader gamla så vi hoppas tillräckligt med aktiva jästceller från två påsar)
  • Primer: 5 g/l socker

Rörlig kostnad ca 22:-/liter

Logg

  1. 2016-03-25 11:00 Förberedelse, rengöring. 20 C i lokalen.
    1. 12:15 värmer 15 l mäskvatten, tempererar 15 l lakvatten, mäter malt och humle, laddar mäsktunnan
    2. 13:25 inmäskning (15 l vid 80 C) med 3 ml mjölksyra
      1. +0:00 68.4 C
      2. +0:30 66.1 C, pH 5.2
      3. +0:60 ca 64 C => 74.5 C (15 l  med kalciumsulfat och kalciumklorid vid 89 C)
      4. +0:65 utmäskning
    3. 14:40 Upptappning 25 l till kok. S.G 1.038 @ 24 C => 1.039 (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/) – ungefär 80% verkningsgrad (misstänkt högt)
    4. 15:20 Vörtkok startar, (lock med tumspringa, isolering på, 10:an), 75 min
      1. 50 min 40 g Eldorado
      2. 20 min 60 g Cascade, Protafloc
      3. 0 min 40 g Amarillo
    5. 16:35 Kylning, hydrering av jäst, 22 C i lokalen
      1. 10 min 36 C
      2. 20 min 20 C
    6. 17:10 Upptappning i jäskärl, 19 l vört (en halv till en liter rann ut i avloppet), O.G. 1.040 @ 17 C
      Ljusbrun grumlig vätska med mild sötma och stor djup beska
    7. 17:45 bryggstädning klar, total knappt 7 timmar för denna bryggning
  2. 2016-03-26 18:00 20.5 C (19 C i lokalen), tydlig aktivitet, vitt och brunt skum
  3. 2016-03-30 21:00 19.5 C / 19 C, S.G. 1.011 => 3.8 % (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/)
    En studie i brunt

    En studie i brunt

    Ljusbrun grumlig vätska, doft av jäst och tuttifrutti, en sträv äppelskalsbeska. Torr munkänsla.

  4. 2016-04-03 19:00 19.5 C, S.G. 1.009 => 4.1 % Torrhumling med 60 g Amarillo i humlepåse
  5. 2016-04-08 20:00 1 C, F.G. 1.009 => 4.1 % Frisk humlearom
  6. 2016-04-10 12:00 Upptappning av drygt 17 l på 38 flaskor.

Etiketter

hhb31s

Observationer och lärdomar

  1. Pre-boil S.G. är svårt att mäta och få rätt, var för högt idag
  2. Troligast verkningsgrad ca 70%
  3. Dubbelkolla att kranen är stängda i det kärl som ska tappas upp i

Recensioner Let it be Light on Untappd

2016-04-17: ”Extremely fresh, a good bitterness” 3.75

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 5 =