Liksom förr under påsken så tycker bryggeriet att det är en bra tid att brygga, t ex en lättdrucken sommar-IPA. Den baseras på fjolårets lyckade Session IPA, lite lätt modifierad efter vad som finns i lagret.
Lite extra rengöring den här gången det var ju ett drygt halvår sedan det bryggdes förra gången, men det blev så inspirerande att vara i bryggeriet så det bryggdes samma dag, långfredagen, trots att ursprungsplanen var annandag påsk.
Ingredienser
- Malt (EBC 22):
- 2.0 kg pale ale-malt
- 1.0 kg Münchenermalt
- 0.5 kg havremalt
- 0.35 kg cararye
- Humle (IBU 95):
- 40 g Eldorado
- 100 g Cascade
- 100 g Amarillo
- Vattenbehandling: 3 ml mjölksyra + 1 ml kalciumsulfat + 1 ml kalciumklorid
- Klarning: 1/2 krm Protafloc
- Jäst: 11.5 g US-05 + 11.5 g S-04 torrjäst (några månader gamla så vi hoppas tillräckligt med aktiva jästceller från två påsar)
- Primer: 5 g/l socker
Rörlig kostnad ca 22:-/liter
Logg
- 2016-03-25 11:00 Förberedelse, rengöring. 20 C i lokalen.
- 12:15 värmer 15 l mäskvatten, tempererar 15 l lakvatten, mäter malt och humle, laddar mäsktunnan
- 13:25 inmäskning (15 l vid 80 C) med 3 ml mjölksyra
- +0:00 68.4 C
- +0:30 66.1 C, pH 5.2
- +0:60 ca 64 C => 74.5 C (15 l med kalciumsulfat och kalciumklorid vid 89 C)
- +0:65 utmäskning
- 14:40 Upptappning 25 l till kok. S.G 1.038 @ 24 C => 1.039 (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/) – ungefär 80% verkningsgrad (misstänkt högt)
- 15:20 Vörtkok startar, (lock med tumspringa, isolering på, 10:an), 75 min
- 50 min 40 g Eldorado
- 20 min 60 g Cascade, Protafloc
- 0 min 40 g Amarillo
- 16:35 Kylning, hydrering av jäst, 22 C i lokalen
- 10 min 36 C
- 20 min 20 C
- 17:10 Upptappning i jäskärl, 19 l vört (en halv till en liter rann ut i avloppet), O.G. 1.040 @ 17 C
Ljusbrun grumlig vätska med mild sötma och stor djup beska - 17:45 bryggstädning klar, total knappt 7 timmar för denna bryggning
- 2016-03-26 18:00 20.5 C (19 C i lokalen), tydlig aktivitet, vitt och brunt skum
- 2016-03-30 21:00 19.5 C / 19 C, S.G. 1.011 => 3.8 % (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/)
Ljusbrun grumlig vätska, doft av jäst och tuttifrutti, en sträv äppelskalsbeska. Torr munkänsla.
- 2016-04-03 19:00 19.5 C, S.G. 1.009 => 4.1 % Torrhumling med 60 g Amarillo i humlepåse
- 2016-04-08 20:00 1 C, F.G. 1.009 => 4.1 % Frisk humlearom
- 2016-04-10 12:00 Upptappning av drygt 17 l på 38 flaskor.
Etiketter
Observationer och lärdomar
- Pre-boil S.G. är svårt att mäta och få rätt, var för högt idag
- Troligast verkningsgrad ca 70%
- Dubbelkolla att kranen är stängda i det kärl som ska tappas upp i
Recensioner
2016-04-17: ”Extremely fresh, a good bitterness” 3.75