Saison-dags! Förra saisonen var initialt lite för tam, men de få flaskor som var kvar på slutet var kryddigare och intressantare. Så vi kör igång tidigare i år.
Vi lägger till lite amerikansk humle på slutet, en ny bekantskap för oss – Willamette. En liten giva rökmalt också för att göra det lite mer spännande.
Efter jäsningen var det klart att veteöls-jästen hade tagit över och i kombination med att det var förhållandevis låg temp har vi nu ett vete-fan-öl, torrt, lätt fruktigt och vetedeg. Får se om en del av det kan torrhumlas till något lite mer spännande.
Ingredienser
- Malt (EBC 10):
- 4.0 kg Pilsnermalt
- 1.7 kg Vetemalt
- 0.5 kg Socker
- 0.15 kg Gotländsk rökmalt
- Humle (IBU 21):
- 8 g Styrian Golding (det var allt vi hade)
- 42 g Hallertauer
- 30 g Willamette
- 30 g Eldorado
- Klarning: 1/2 krm Protafloc
- pH-justering: 3 ml mjölksyra
- Jäst: 11 g Belle Saison (torrjäst) + 11 g WB-06 (också torr, ett år gammal, med för att saison-jästen egentligen är för 11 liter)
- Primer: 5 g/l socker
- Rörlig kostnad ca 15:-/liter
Logg
- 140427 10:00 21 C i lokalen
- Start, dricker latte, värmer 15 + 15 l vatten, maler malt
- 11:00 Mash in (15 l vid 72 C)
- +0:00 65
- +0:45 64
- +0:55 72 (15 l vid 86 C)
- 11:30 Bryggbrunch bestående av stekta tomater, chorizo, köttbullar, bacon, ägg, potatisbulle och kaffe!
- 11:45 Upptappning till kok, ganska grumlig, ljus
Boil S.G. 1.054 @ 25 C (med sockret) - 13:10 Vörtkok startar, 25.5 l (öppet lock, isolering på, 10:an)
- 80 min 8 g Styrian Golding + 22 g Hallertau
- 20 min 20 g Hallertau, Protafloc
- 5 min 30 g Williamette
- 14:30 Kylning, 23 C i lokalen
- 14:45 30 C
- 14:55 20 C
- 15:00 Upptappning i jäskärl, 20 l vört
O.G. 1.064 @ 21 C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
Ljusbrun grumlig vätska med tydlig sötma med en lätt beska - 15:30 Städning klar, totalt 5.5 timmar
- 140428 7:30 22 / 21 C Grumligt, turbulent jäsning, 1 tum beigebrunt skum
- 140429 21:30 23 / 21 C Mycket turbulent, beige grumlig soppa, frukt och banan i doften
- 140501 12:00 22 / 21 C Nedlugnat, inget skum, plommon och banan
- 140504 8:30 21 / 21 C Dimmig stråfärgad, jäst, citron, frukt, vetedeg.
S.G. 1.010 => 7.1 % (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/) - 140510 19:00 21 C F.G. 1.004 => 7.7 % (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/)
Upptappning av 9 liter på 23 flaskor. 9 liter till sekundärhink med 30 g Eldorado för torrhumling.
Etikett
Lärdomar
- Vattnet värms fortare på full effekt …
- Jästemperaturen var för låg för saisonjästens produktion av kryddighet
- Vetejästen tog över
Recensioner
- Half Wit: ”Fresh, foamy and creamy”
- Half A Wit: ”Very fruity and refreshing when served cool in the sun”