Brygd 24 – Julöl 2014

Ok, nu tar vi över!

Lite blodad tand från förra brygden, vår brown porter, så tar vi det mörka vidare och låter årets julöl vara en porter.

Så med Just Ds Jul igen i högtalarna så satsar vi på en lite starkare och kryddigare porter, mer stilmässigt som en kryddad baltic porter. Kardemumma, pomerans, honung, lite rökmalt och svensk aromhumle ska få bidra med juligheten.

Vi rekommenderar den till vörtbrödmacka med senap, ost och julskinka!

Ingredienser

  • Malt (EBC 70):
    • 5.0 kg Pilsner
    • 0.5 kg Münchener
    • 0.5 kg chokladmalt
    • 0.25 kg gotländsk rökmalt
  • Humle (IBU 30):
        • 48 g Hallertau
      • 100 g Svallöv Mauritz
  • Övrigt
    • 0.7 kg svensk honung
    • 5 g kardemummakärnor
    • 10 g malen pomerans
  • Klarning: 1/2 krm Protafloc
  • Jäst: 11.5 g S-33 torrjäst
  • Primer: 4 g/l socker
  • Rörlig kostnad ca 19:-/liter

Logg

  1. 140830 21:00 Förberedelse, rengöring, maler malt, laddar mäsktunnan, mäter upp humlegivorna (står i täta burkar över natten), ca 1:00
  2. 140831 9:15 21 C i lokalen
    1. Start, dricker latte, värmer 15 l vatten
    2. 10:00 Mash in (16 l vid 75 C)
      1. +0:00 66 C
      2. +0:30 63 C, pH 5.4
      3. +0:50 62 C -> 75 C (15 l vid 95 C)
    3. 10:10 Bryggbrunch bestående av stekta tomater, bacon-inlindad oxfile, bräckt skinka, ägg, stekt rågbröd med ost, sallad och kaffe!
    4. 11:30 Upptappning till kok. S.G. 1.049 @ 24 C => 1.050 (motsvarar 67% verkningsgrad) – http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/
    5. 12:10 Vörtkok startar, 24.5 l (lock med tumspringa, isolering på, 10:an), 60 min
      1. 60 min 48 g Hallertau
      2. 20 min 100 g Mauritz, kardemumma, pomerans, Protafloc
      3. 0 min 700 g honung
    6. 13:15 Kylning, 23 C i lokalen
      1. 10 min 40 C
      2. 20 min 27 C
      3. 30 min 23 C
      4. 40 min 21 C
    7. 13:45 Upptappning i jäskärl, 20 l vört, O.G. 1.068 @ 21 C, placeras i jäskyl 17-18 C
      Mörkbrun vätska med tydlig sötma och en måttlig beska, honung, en knappt märkbar rök.
    8. 14:30 bryggstädning klar, drygt 5 timmar för dagens arbete, med den timme som gick åt igår var totaltiden ca 6 timmar, verkar vara den tid bryggningarna tar med 1 timme mäskning och 1 timme kokning.
  3. 140901 18:00 21 C – regulatorn verkade inte funka, men med lite omstart så var den igång (17-18 C). Jäsning igång ordentligt, fruktig plommondoft.
  4. 140906 12:00 17.8 C S.G. 1.019 => 6.4% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/)
    Söta torkade frukter, plommonmarmelad, lite jäst, en lätt kryddig beska.
  5. 140914 13:00 17.6 S.G. 1.018 = > 6.6%
    Mer rök, plommon, choklad, liten beska. Omtappning, 19 l till sekundärfat, kallkrashning till 4-6 C
  6. 140922 Höjning till 10-12 C
  7. 140928 13:00 S.G. 1.018 @ 14 C => F.G. 1.017 = > 6.7%, söta frukter och choklad
    Tappning av 18.5 l i 48 flaskor, placering i källare ca 21 C en vecka fvb ölkällare

Etikett

hhb24s

Lärdomar

  1. Tempen under mäskningen gick ned mer än vanligt…
  2. Honungen märktes i vörten, men inte kryddorna. Får fundera på om mer ska till efter primären.

Recensioner ut

Ölen var med i LHBFs Vinterölsträffs domartävling, ingen medalj, men betyg i snitt 35/50, två domare gav 40 poäng, en 30 och en 28. Bedömningar varierade mellan god, söt, lite tunn, fin balans,  och för söt utan balanserande beska. Så det beror väl på var man har sina preferenser, även som domare.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 × 3 =