Brygd 25 och 26 – Starkt och svagt

IMG_20141109_105655

Extra styrka och sötma, farin på en bädd av sirap

Vi har haft lite låg takt på bryggningarna i höst, men äntligen så var det dags. Ett ”English Barley Wine” blev det till slut, dvs ett starkt maltfokuserat öl gjort för lagring, så det är antagligen inte moget att konsumera förrän om tidigast ett år.

Men dessutom provar vi att använda en andra lakning till en lättöl nu när vi har en massa malt, och plockar ut första 20 l med hög koncentration. Sedan mäskade vi vidare med 25 l till, och fick ut 24 l @ 1.030 till kok. Inte illa.

Ingredienser

  • Malt (EBC 35):
    • 8.0 kg pale ale-malt
    • 0.5 kg karmellmalt (10L)
    • 0.05 kg svartmalt
    • 0.6 kg DME
  • Humle (IBU 30):
        • 45 g Saaz
        • 15 g Perle
      • 100 g EKG
  • Övrigt
    • 0.5 kg farin
    • 0.29 kg sirap
  • Vattenbehandling: 3 ml mjölksyra
  • Klarning: 1/2 krm Protafloc
  • Jäst: 11.5 g T-58 torrjäst
  • Primer: 4-5 g/l socker + F2

Rörlig kostnad ca 28:-/liter

Till lättölen används ytterligare:

  • Humle:
    • 40 g Cascade
  • Klarning: 1/2 krm Protafloc
  • Jäst: 11 g Nottingham torrjäst
  • Primer: 4 g/l socker

Rörlig marginalkostnad ca 6:-/liter (Ingen maltkostnad)

Logg

  1. 141108 19:00 Förberedelse, rengöring, maler malt, laddar mäsktunnan ca 0:30
  2. 141109 8:30 21 C i lokalen
    1. Start, dricker latte, värmer 20 l vatten
    2. 9:50 Mash in (20 l vid 76 C)
      1. +0:00 66.4 C
      2. +0:20 65.2 C, pH 5.7 => 3 ml mjölksyra
      3. +0:40 65.2 C, pH 5.2
      4. +0:60 64.3 C -> 75 C (10 l vid 95 C)
      5. +0:70 mash out
    3. 10:00 Bryggbrunch bestående av special BLT, rågbröd, getbrie från Löt, stekta tomater och ägg och kaffe!
    4. 11:20 Upptappning 20 l till kok. S.G.1 1.075 @ 26 C => 1.076 (ungefär 65% verkningsgrad) – http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/
    5. 11:30 19 l varmt vatten i mäskkärlet, 62 C
    6. 12:00 Vörtkok 1 startar, (lock med tumspringa, isolering på, 10:an), 80 min
      1. 70 min farin, sirap, 45 g Saaz, 15 g Perle
      2. 15 min DME, 100 g EKG, Protafloc
    7. 13:10 Kylning 1, 23 C i lokalen
      1. 10 min 41 C
      2. 20 min 30 C
      3. 40 min 21 C
    8. 13:30 24 l vört 2 S.G. 1.028 @ 30 C => 1.030
    9. 13:45 Upptappning 1 i jäskärl, 16 l vört, O.G.1 1.108 @ 21 C
      Mörkbrun grumlig vätska med stor sötma och en liten beska
    10. 14:45 Vörtkok 2 startar, humle från kok 1 kvar
      1. 20 min 40 g Cascade, Protafloc
    11. 15:45 Kylning 2, 23 C i lokalen
      1. 15 min 33 C
      2. 25 min 21 C
    12. 16:15 Upptappning 2 i jäskärl, 22 l vört, O.G.2 1.035 @ 20 C
      Ljusbrun grumlig vätska med viss sötma och en relativt stor beska
    13. 17:00 bryggstädning klar, total 9 timmar för dagens arbete och den tid som gick åt igår, dvs per öl ca 4.5 timmar, tidseffektivare än en ensam batch alltså. Men något jobbigare.
  3. 141110 16:00 22 C i lokalen, BW: 25 C, PA: 22 C
    Kraftig jäsning på BW, lugnare på PA
  4. 141112 20:00 20 C, 22 C, 21 C – Båda lugnare jäsning. BW luktar plommon, PA citrus-humle.
  5. 141115 11:30 21 C i lokalen
    BW: 21.5 C, S.G. 1.039 => 10.3% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ alternate), kletig och tung, fruktig, plommon, banan, jästig och spritig

    IMG_20141123_113103

    Brygd två flaskad som nummer ett

    PA: 21 C, S.G 1.009 => 3.4% (standard) lätt kropp, citrus och gräs, bra beska

  6. 141122 08:30 21 C i lokalen
    BW: 21 C, S.G. 1.029 => 11.6%
    PA: 21 C, 1.001 =>  4.4%
  7. 141123 10:00 21 C
    PA: F.G. 1.003 => 4.2% Tappning av 21 l, en partykeg, 36 flaskor
  8. 141214 14:12 21 C
    BW: S.G. 1.025 => 12.2 %, torkad frukt, sirap, sprit och jäst
  9. 141229 15:00 21 C
    BW: F.G. 1.025 => 12.2% Tappning av 14 l i 53 flaskor

Etiketter

hhb25shhb26s

Lärdomar

  1. Kolla för %#¤%”¤!!! att locket inte kan glida igen under koket

Recensioner ut

  1.  ”Young, sweet, promising.” 3.3
  2. A deep bitter backbone with citric overtones. A thirst quencher.” 3.2