Dags att plantera en APA för sommarens varma dagar. En lillebror till Nicke Nyfiken. Den här gången satsar vi på att få alkoholhalten till max 4%, för att öka törstsläckningsförmågan, men vi vill behålla humlefriskhet. Därför ökar vi havreandeln till lite drygt 20% för att se om vi får en ökad munkänsla och kropp.
Genom guds försyn, eller bryggarens försumlighet, bytte vi dessutom ut pale-ale-malten mot pilsner-dito …
Ingredienser
- Malt (EBC 16):
- 3.7 kg Pilsnermalt
- 1.0 kg Havremalt
- 0.16 kg Special B
- Humle (IBU 41):
- 140 g Amarillo
- 100 g Citra
- Klarning: 1/2 krm Protafloc
- pH-stabilisering: 15 ml 5.2
- Jäst: 11 g US-05 torrjäst
- Primer: 6 g/l socker+druvsocker
- Rörlig kostnad ca 16:-/liter
Logg
- 140525 9:20 21 C i lokalen
- Start, dricker latte, värmer 15 l vatten, maler malt
- 10:30 Mash in (15 l vid 72 C), 15 ml stabilisator
- +0:00 65
- +0:60 62 -> 72 (15 l vid 86 C), pH 5.7
- 11:00 Bryggbrunch bestående av stekta tomater, chorizo, köttbullar, bacon, ägg, skinka, potatisbulle och kaffe!
- 12:30 Upptappning till kok
Boil S.G. 1.040 @ 25 C => 1.041 => 68% verkningsgrad - 12:45 Vörtkok startar, 24.5 l (lock med tumspringa, isolering på, 10:an), 45 min
- 15 min 50 g Amarillo + 30 g Citra, Protafloc
- 0 min 50 g Amarillo + 30 g Citra
- 13:30 Kylning, 23 C i lokalen
- 13:45 35 C
- 13:40 21 C
- 15:00 Upptappning i jäskärl, 21.8 l vört, S.G 1.044, vatten upp till 24 l tillsatt
O.G. 1.039 (1.038 @ 23 C – http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
Mellanbrun grumlig vätska med lätt sötma och en distinkt beska - 14:30 Städning klar, totalt 5:10 timmar, snabbaste ölen hittills. Men så blev det ju minst ett fel också …
140526 8:00 21 C / 23 C Apan säger blubb, blubb. Skum, viss turbulens.
- 140530 18:00 21 C / 21.5 C S.G. 1.004 => 4.5% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/), återigen förvånandsvärt lågt.
En lätt beska, bröd, citron och tall, lätt kropp med mjuk munkänsla. - 140601 11:00 Torrhumling med 40 g Amarillo + 40 g Citra
- 140606 11:00 21 C F.G. 1.003 => 4.7% Primning, fat- och flasktappning. 2 partyfat och 28 flaskor.
Ljus/stråfärgad grumlig, en hel del beska men också fruktighet. Mjuk men väldigt torr.
Etikett
Lärdomar
- Läs på maltpåsen även om du tror du vet vad som är i den …
- Havren gjorde maltbädden väldigt kompakt
- Max 4% sket sig, antingen är hydrometern helkass eller så får vi ”för hög” utjäsning (kan det bero på realtivt hög jästemp, vanligen 22-23 C ?)
- Att sprita faten kvällen före gör att de inte hinner torka ur (10 min i varmluftsugnen fixade det dock)