SM-sammanfattning

IMG_20140527_214058På SM i hembryggning var bryggeriet både med och skänkte ut öl i folkets val och tävlade i domartävlingen.

Domartävlingen är en stiltävling, dvs man ska vara stilenlig enligt de typdefinitioner som finns, och naturligtvis producera ett rent och gott öl. Det  man ju kan fundera på vad det gör för spontanitet och kreativitet, men trots allt är det ett utmärkt sätt att lära sig hantverket grundligt.

Vi hade två öl med, väldigt olika, en kraftig imperial stout och en lätt engelsk bitter. Vad fick vi då för feedback? Förutom att de båda hamnade i näst högsta poänggruppen, ”Mycket bra” – vilket väl inte var så illa?

Fredriks Imperiska Frukost – 35 poäng

En riktigt fulladdad Imperial Stout. Här hade vi en ganska stor standardavvikelse på bedömningrna, mellan 28 och 40 poäng. Omdömena varierade kraftigt också, från ”Instängdhet och unkenhet” till ”En suveränt god öl”. Förutom att den sistnämde domaren tydligen har god smak och vet vad hen talar om 😉 är det lite svårt att dra slutsatser för oss av bedömningarna.

Det känns lite som att läsa reportage om bilprovningar av samma bil som resulterat i körförbud eller är helt utan anmärkning … :/

Småbitter – 37 poäng

Det här var den öl vi också hade med i folkets val, där den i sin underklass (English Ordinary Bitter) samlade flest röster. En inte helt lättbrygd öl. Det är svårt att få ren och bra smak på bara 3.4%.

Här var bedömningarna mer samlade, mellan 34 och 39 poäng. Det genomgående verkade vara att den var balanserad, maltigheten rätt och bra, humlen skulle kanske varit lite tydligare. Men att den var lite tunn, och det visste vi ju. Med den styrkan blir det lätt en tunnare munkänsla, och mer kropp ger ju lätt en för söt öl för den här typen.

Här tycker vi väl att vi fick ett bevis på att vi träffade ganska rätt, och är på rätt väg att bli riktigta bitterbryggare 🙂

2 tankar kring ”SM-sammanfattning

  1. Reibert Arbring Inläggsförfattare

   Finns någon statistik på hur ofta de vunnit?

   I vilket fall, jag förstår att man måste hålla sig till något rättesnöre (typdefinition) för att kunna göra någon vettig och konsekvent bedömning. Annars blir det ju bara ESC av hela tävlingen …

   Men, som sagt, det är väldigt lärorikt att försöka träffa en fördefinierad typdefinition.

   Man kanske, med en hel del modifieringar, skulle prova med Marmite-stouten i någon övrigt-klass nästa år. För att utveckla kreativteten.

Kommentarer är stängda.