Brygd 22 – Lillnicke

Utsikten från nya cykelbron i Hjulsbro, mot bryggeriet

Utsikten från nya cykelbron i Hjulsbro, mot bryggeriet

Dags att plantera en APA för sommarens varma dagar. En lillebror till Nicke Nyfiken. Den här gången satsar vi på att få alkoholhalten till max 4%, för att öka törstsläckningsförmågan, men vi vill behålla humlefriskhet. Därför ökar vi havreandeln till lite drygt 20% för att se om vi får en ökad munkänsla och kropp.

Genom guds försyn, eller bryggarens försumlighet, bytte vi dessutom ut pale-ale-malten mot pilsner-dito …

Ingredienser

  • Malt (EBC 16):
    • 3.7 kg Pilsnermalt
    • 1.0 kg Havremalt
    • 0.16 kg Special B
  • Humle (IBU 41):
    • 140 g Amarillo
    • 100 g Citra
  • Klarning: 1/2 krm Protafloc
  • pH-stabilisering: 15 ml 5.2
  • Jäst: 11 g US-05 torrjäst
  • Primer: 6 g/l socker+druvsocker
  • Rörlig kostnad ca 16:-/liter

Logg

  1. 140525 9:20 21 C i lokalen
    1. Start, dricker latte, värmer 15 l vatten, maler malt
    2. 10:30 Mash in (15 l vid 72 C), 15 ml stabilisator
      1. +0:00 65
      2. +0:60 62 -> 72 (15 l vid 86 C), pH 5.7
    3. 11:00 Bryggbrunch bestående av stekta tomater, chorizo, köttbullar, bacon, ägg, skinka, potatisbulle och kaffe!
    4. 12:30 Upptappning till kok
      Boil S.G. 1.040 @ 25 C => 1.041 => 68% verkningsgrad
    5. 12:45 Vörtkok startar, 24.5 l (lock med tumspringa, isolering på, 10:an), 45 min
      1. 15 min 50 g Amarillo + 30 g Citra, Protafloc
      2. 0 min 50 g Amarillo + 30 g Citra
    6. 13:30 Kylning, 23 C i lokalen
      1. 13:45 35 C
      2. 13:40 21 C
    7. 15:00 Upptappning i jäskärl, 21.8 l vört, S.G 1.044, vatten upp till 24 l tillsatt
      O.G. 1.039 (1.038 @ 23 C – http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
      Mellanbrun grumlig vätska med lätt sötma och en distinkt beska
    8. 14:30 Städning klar, totalt 5:10 timmar, snabbaste ölen hittills. Men så blev det ju minst ett fel också …
  2. 140526 8:00 21 C / 23 C Apan säger blubb, blubb. Skum, viss turbulens.

  3. 140530 18:00 21 C / 21.5 C S.G. 1.004 => 4.5% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/), återigen förvånandsvärt lågt.
    En lätt beska, bröd, citron och tall, lätt kropp med mjuk munkänsla.
  4. 140601 11:00 Torrhumling med 40 g Amarillo + 40 g Citra
  5. 140606 11:00 21 C F.G. 1.003 => 4.7% Primning, fat- och flasktappning. 2 partyfat och 28 flaskor.
    Ljus/stråfärgad grumlig, en hel del beska men också fruktighet. Mjuk men väldigt torr.

Etikett

hhb22s

Lärdomar

  1. Läs på maltpåsen även om du tror du vet vad som är i den …
  2. Havren gjorde maltbädden väldigt kompakt
  3. Max 4% sket sig, antingen är hydrometern helkass eller så får vi ”för hög” utjäsning (kan det bero på realtivt hög jästemp, vanligen 22-23 C ?)
  4. Att sprita faten kvällen före gör att de inte hinner torka ur (10 min i varmluftsugnen fixade det dock)

Recensioner

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

femton + 15 =