Ett första försök att få till en suröl, än en gång utgår vi från Fabrikörens råd – närmare bestämt från Pseudolambik – sats #11. Men moddar lite efter vad som finns i förrådet och huvudet.
Och vi kommer då också sorgligt nog behöva tvinga i oss en massa suröl den närmaste tiden för att tillverka slattar …
Själva bryggningen blev en ganska spontan aktivitet på nyårsdagen, jästslattarna har varit spontana efter konsumption, den har åkt in och ut i olika temperaturer spontant. Och i slutet av april lät vi spontant en del gå direkt på flaska, en del stå och dra med svarta vinbär, och en del med ekflis.
Ingredienser
- Malt (EBC 6) etc:
- 5,0 kg Pilsnermalt
- 2,0 kg Vetemalt
- 0,5 kg Havreflingor
- 0,1 kg Gotländsk rökmalt
- Humle (IBU 33):
- 30 g Perle
- 27 g Saaz
- 2 g kalciumsulfat
- 2 ml protafloc
- 3 g torrjäst Safale F2, 7 g Coopers ale torrjäst (okänt gammal)
- Planerad bryggvolym 22 liter
- Primer: ca 5 g/l
- Rörlig kostnad ca 12 kr/l
Logg
- 140101 9:30 21 C i lokalen
- Start – vattenvärmning , maltmalning
- 10:40 Mash in (20 liter 82 C)
- 00: 73 C (borde varit 71 C, lock lämnas öppet), 2 ml mjölksyra
- 20: 70 C (stänger lock), pH 5.3
- 50: 11 l vatten 70 C => 68 C
- 85: 68 C
- 11:30 Bryggbrunch, prinskorv, köttbullar och stekta ägg
- 12:15 Uppkok börjar, 25 l, S.G. 1.060 (=> 61 % utbyte)
- 13:00 Vörtkok startar (90 min)
- 80 min, humlen i
- 20 min, kalciumsulfat + protafloc
- 14:30 Kylning startar
14:40 38 C
14:50 20 C - 15:00 Upptappning 21.3 l, 19 C
O.G. 1.063 Grumlig ljus strå, medelsöt, mjöiig och gräsig beska - 15:45 Städning klar, totalt 6:15 timmar
- 140102 9:00 21 / 22 C
Stabilt pluppande, slängde i en slatt Boon Oude Kriek 2012 - 140103 Stark svavel/sumpgasdoft, åkte ut i källartrappen då hemmet skulle ha gäster
- 140104 Pluppandet har slutat, in i värmen i gen
- 140106 17:00 19 / 20 C
Ingen märkabar aktivitet, i med lite mer F2 och en skvätt Lindemans Pommes-grums.
S.G. 1.023 => 5.25% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/)
Fortfarande svaveldoft, smaken dock frisk, en grundbeska och lite syra - 140110 Boon Oude Geuze
- 140112 till källartrapp ca 8 C, S.G 1.021 => 5.5%
- 140131 De Molen Lief & Leed
- 140202 Oersoep Donker En Diep Black Brett
- 140209 S.G 1.018 => 5.9%, Nu frukt och ättika i doft, mer syra i smaken
- 140223 S.G 1.020 !!! (en s.k. standardavvikare?) En del mogen banan i doft och smak, mindre syra?, in i värmen och en slatt Duchesse de Bourgogne
- 140307 Lite svaveldoft, ut i trappen, en skvätt Raad & Daad
- 140314 Lite Cuvee des Jacobins
- 140327 S.G. 1.015 Omtappning för att bli av med bottengrums och skumkronerester. Relativt grumlig. Svaveldoft. Banan, lite syra och beska.
- 140413 14:00 S.G. 1.013 => 6.5% Klar, fruktig, diskret syra. Lite Girardin 1882 Black Label!
- 140421 9:30 F.G. 1.010 => 7.0%
6.6 l upptappat på 16 flaskor, primat med minibitsocker
6.6 l i en liten jäshink med 1 kg svarta vinbär
6.6 l med 120 g ekflis från bourbonfat - 140708 Svart vinbärsvarianten, ca 6 l, upptappad på 18 flaskor, primad med minibitsocker
- 140716, ekflisvarianten, knappt 6 l, upptappad på 16 flaskor, primad med minibitsocker
Etikett
Lärdomar
- Fick för hög inmäskningstemp, okänt varför
- Något bättre utbyte, 61%, beror troligen på öltypen
- Ställa jäsande fat i +10 C slår effektivt av all aktivitet
- Rökmalten märks inte alls
- Varierande karaktär över tiden