Brygd 15 – Fars-dags-stout

Dags för en revival av vår första helmäskningsöl, Stångå Stout. Den här gången hoppas vi på bättre resultat nu när vi kan utrustningen och processen betydligt bättre.

Vi tuffar också till mängden humle så den blir närmare orginalreceptet.

Svart sörjaIngredienser

  • Malt (EBC 65):
    • 6.15 kg Maris Otter Pale Ale malt
    • 0.86 kg Biscuit
    • 0.83 kg svartmalt
    • 0.36 kg brunmalt
  • Humle (IBU 95):
    • 210 g East Kent Goldings (pellets)
  • Klarning: 1/2 krm Protafloc
  • Jäst: 11g US-05 (torrjäst)
  • Primer: 6 g/l socker + druvsocker
  • Rörlig kostnad ca 20:-/liter

Logg

  1. 131110 09:20 21 C i lokalen
    1. Start, värmer vatten, tar en latte
    2. 10:20 Mash in (17 l, 76 C)
      1. 0 67
      2. 60 65
      3. 90 64
      4. 120 63
    3. 11:20 Bryggbrunch
    4. 12:20 16 l vatten 83 C tillsatt => 75 C
    5. 12:30 Urlakning och uppkok
      S.G. 1.062 @ 15 C => 1.061
    6. 13:40 Vörtkok startar, ca 26 l
      1. 120 min 150 g East Kent Goldings
      2. 20 min 60 g East Kent Goldings, Protafloc
    7. 15:40 Kylning, 22 C i lokalen
      Fläskkotlett med pepparsås, mjukwokade grönsaker och potatisgratäng, och lite Bitter.

      1. 16:00 24 C
      2. 16:10 20 C
    8. 16:15 Upptappning i jäskar, 21 liter
      O.G. 1.067 @ 20 C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/), vilket motsvarar 57% verkningsgrad på malten enligt Brewtarget (för lågt för att vara nöjd).
      Söt, bränd, mycket bitter, chokladtoner. Mörkbrun, grumlig, klibbig.
    9. 17:00 Städning klar, totalt 7.5 timmar
  2. 131111 08:00 22.3 / 21.8 C
    Några mm ljusbrunt skum på ytan
  3. 131112 19:00 24 / 22 C
    4 cm brunt skum på ytan, luktar frukt och hårdrostat bröd
  4. 131115 18:00 22.3 / 21.8 C, S.G. 1.015
    Lite lätt skum på ytan, bottensats. Doft av jäst, kaffe. Rostade toner, mycket beska.
  5. 131117 14:00 22 C
    F.G. 1.013 => 7.4% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/, Daniels!)
  6. 131118 17:30 21 C
    Vörten placerad i källartrappen, ca 10 C. 8 liter i egen hink med 120 g Jack Daniels-flis som dragit över natten i 60 ml No 7
  7. 131208 17:00
    Upptapning av 8 l ”classic” i 20 flaskor, och ca 3.5 l av en experimentell Marmite Edition i 10 flaskor (3 msk XO till dem, kan vara i överkant)
  8. 131225 15:30
    Upptappning av 8 l Lynchburg i 23 flaskor

Etiketter

hhb15cs hhb15mshhb15ls

Lärdomar

  1. Började uppkok efter en delmängd (12 l) vört utlakat, spar tid och rygg
  2. Halvera Marmite-mängden nästa gång
  3. Fundera på mindre humle, om den inte ska lagras länge

Recensioner

  1. 2013-12-20, Marmite: ”Salty, yeasty, but still rather yummy. Very Marmite in other words!
  2. 2014-01-10, Lynchburg: ”An intense, yet balanced dark and hoppy brew. It’s coming along, this year much better.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

arton − 1 =