Säsong för saison, lite varmare temperatur i huset är passande för jäsningen. Relativt mycket vete, och så låter vi jästen tala, inga andra kryddor.
Ingredienser
- Malt (5.0 kg):
- Pilsnermalt, 3.5 kg
- Vetemalt, 1.5 kg
- Strösocker, 0.5 kg
- Humle (32 IBU):
- Perle 30g
- Saaz 30g
- Klarning: 0.5 krm Protafloc
- pH-justering: 3 ml mjölksyra
- Total koktid 90 minuter
- Jäst: Belle Saison
- Primer: 7 g/l socker + druvsocker
Logg
- 130707 10:15 21 C i lokalen
- 10:15 Start, värmer 25 l vatten
- 12:05 Mash in (24 l vid 69 C)
- 0 64.6
- 15 63.8 (pH 6.1) 2 ml mjölksyra
- 25 62.7
- 35 66.1 (pH 5.7) 1 ml mjölksyra
- 50 63.8 (pH 5.5)
- 60 65.7
- 13:15 Mash out (78.2 C), pH 5.7 G 1.050 (38 C => 1.054), 18 l
- 14:15 Vörtkok
- 14:25 10 g Saaz + 10 g Perle (80 min)
- 15:25 10 g Saaz + 10 g Perle + 0.5 krm Protafloc (20 min)
- 15:45 10 g Saaz + 10 g Perle + 0.5 kg socker (5 min)
- 15:50 Kylning
- 16:10 27 C
- 16:20 Upptappad i jäskar med jästen, 16 l, placeras på mellanplanet, 24 C i lokalen
OG 1.067 @ 26 C => 1.068 (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
Ljus halmgul grumlig vört, väldigt söt, men en bra ren grundbeska.
- 130708 8:00 27 / 24 C
Två cm beige skumkrona, beigegul vätska, fruktig doft, turbulent jäsning 🙂 - 130710 12:00 26 / 24 C
En halv cm beige skumkrona, beigegul grumlig vätska, stark doft av banan och plommon - 130713 21:00 24 / 24 C
G 1.002 (!!) @ 24 C => 1.003 => 6.7% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ standard method)
Ljusgult dimmigt, tjock jästfällning och kompakt jästkrona. Blommig, fruktig doft, smakar apelsin och kryddnejlika, lite grönt te och skalbeska. - 130714 19:00
Omtappning till sekundärtunna, 15.2 l - 130717 15:00
FG 1.003 @ 21 C => 6.7%
Flasktappning av 15 l med primer
Etikett
Lärdomar
- Belle Saison var effektiv, jäste ut mycket. Men gav ingen syra att tala om.