Försök två, en lite starkare brygd. Ambitionen är att få en julkryddad belgisk dubbel.
Ingredienser
- 1.7 kg kornmaltsextrakt, humle i vatten (TC Selection Sparkling Ale)
- 1.5 kg ohumlad kornmaltsextrakt (TC Amber Malt)
- Lag (kokt 30 minuter i 1.5l vatten):
- 0.5 kg farinsocker
- 1 msk hela kryddnejlikor
- 2 msk malna pomeransskal
- 2 kanelstänger
- 12g Tettnanger humle
- 0.75 kg kornmalt (Light Dry Malt) (strul med klumpar i varmt vatten, bäst vispa ut i kallt vatten)
- 23 g jäst Safbrew T-58 (Fermentis torrjäst)
- Tillsatt vatten upp till 24 liter
- Buteljering, 3 g sockertabletter (Carbonation Drops)
Kostnad 26:-/liter.
Logg
- 111113 20:00 temperatur 23C, 21C i lokalen
O.G. 1.056 => 1.0576 @ 15C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/) - 111114 08:00 24C, 21C
Jäsning igång, högt vitt skum, fläckvis brunfärgat på toppen. Brun och grumlig vätska. - 111114 20:00 24C, 20C
Kollapsat skum, fläckvis brunfärgat. Brun och mycket grumlig vätska. - 111115 17:00 22C, 20C
G 1.016 (5.3%). Brun och mycket grumlig vätska. Skumbildningen avtagit, verkar ha jäst fort. Luktar och smakar jäst, banan, plommon, lite kryddor. Sötma. Liten syra. Väldigt lite beska. - 111117 18:00 21C, 20C
G 1.012 Skiktat mörkbrun på toppen, ljusare brun och väldigt grumlig i övrigt. - 111118 16:00 20C, 19C
G 1.012 Den övre femtedelen är klarare (och mörkare) brygd, lär bli mycket sediment. Lukt och smak bra. - 111124 20.00 20C, 20C
Nästan utan skum, mörk relativt klar vätska till 75% ljusare och grumligare mot botten.
FG 1.012 => 1.0129 @ 15C => 6.09% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/, alternate method)
Luktar och smakar fruktigt, mogen banan, plommon, lite kryddor. Sötma. Liten syra. Liten beska. Helt OK. - 111127 21:00
Omtappning och uthällning av jästresterna. - 111129 8:00
Hällde i en påse isinglass (kollagen) - 111202 21:00
Ny FG 1.010 => 1.0109 @ 15C => 6.35% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/, alternate method)
Tappning på flaskor 24 * 500 ml = 12 l, 15 * 740 ml = 11.1 l => 23l, bryggerilagring vid 20C
(glömde flaskpåfyllaren!!!) - 111204 12:00 sekundärjäsning igång, tvättstuga 22C
- 111204 22:00 källare 13C