Brygd 2 – Yulesbro Winter

Försök två, en lite starkare brygd. Ambitionen är att få en julkryddad belgisk dubbel.

Ingredienser

  • 1.7 kg kornmaltsextrakt, humle i vatten (TC Selection Sparkling Ale)
  • 1.5 kg ohumlad kornmaltsextrakt (TC Amber Malt)
  • Lag (kokt 30 minuter i 1.5l vatten):
    • 0.5 kg farinsocker
    • 1 msk hela kryddnejlikor
    • 2 msk malna pomeransskal
    • 2 kanelstänger
    • 12g Tettnanger humle
  • 0.75 kg kornmalt (Light Dry Malt) (strul med klumpar i varmt vatten, bäst vispa ut i kallt vatten)
  • 23 g jäst Safbrew T-58 (Fermentis torrjäst)
  • Tillsatt vatten upp till 24 liter
  • Buteljering, 3 g sockertabletter (Carbonation Drops)
Kostnad 26:-/liter.

Logg

  1. 111113 20:00 temperatur 23C, 21C i lokalen
    O.G. 1.056 => 1.0576 @ 15C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
  2. 111114 08:00 24C, 21C
    Jäsning igång, högt vitt skum, fläckvis brunfärgat på toppen. Brun och grumlig vätska.
  3. 111114 20:00 24C, 20C
    Kollapsat skum, fläckvis brunfärgat. Brun och mycket grumlig vätska.
  4. 111115 17:00 22C, 20C
    G 1.016 (5.3%). Brun och mycket grumlig vätska. Skumbildningen avtagit, verkar ha jäst fort. Luktar och smakar jäst, banan, plommon, lite kryddor. Sötma. Liten syra. Väldigt lite beska.
  5. 111117 18:00 21C, 20C
    G 1.012 Skiktat mörkbrun på toppen, ljusare brun och väldigt grumlig i övrigt.
  6. 111118 16:00 20C, 19C
    G 1.012 Den övre femtedelen är klarare (och mörkare) brygd, lär bli mycket sediment. Lukt och smak bra.
  7. 111124 20.00 20C, 20C
    Nästan utan skum, mörk relativt klar vätska till 75% ljusare och grumligare mot botten.
    FG 1.012 => 1.0129 @ 15C =>  6.09% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/, alternate method)
    Luktar och smakar fruktigt, mogen banan, plommon, lite kryddor. Sötma. Liten syra. Liten beska. Helt OK.
  8. 111127 21:00
    Omtappning och uthällning av jästresterna.
  9. 111129 8:00
    Hällde i en påse isinglass (kollagen)
  10. 111202 21:00
    Ny FG 1.010 => 1.0109 @ 15C =>  6.35% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/, alternate method)
    Tappning på flaskor 24 * 500 ml = 12 l, 15 * 740 ml = 11.1 l => 23l, bryggerilagring vid 20C
    (glömde flaskpåfyllaren!!!)
  11. 111204 12:00 sekundärjäsning igång, tvättstuga 22C
  12. 111204 22:00 källare 13C

Etikett

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre + arton =