Brygd 1 – Amarillo Summer

För att få en enkel start så börjar vi våra stapplande bryggarsteg med en hembryggarsats, Coopers Startpaket – Lager, men förstärkt med deras Light Dry Malt och Saaz humle, torrhumling med Amarillo från Humlegården. Ambitionen var att få en välhumlad frisk sommaröl.

Ingredienser

  • 500 g kornmalt (Light Dry Malt)
  • 1 kg maltsocker+glukos (Brew Enhancer 1)
  • 1.7 kg kornmalt, humle i vatten (Coopers Lager)
  • 7 g jäst
  • 12g Saaz humle
  • Tillsatt vatten upp till 23 liter
  • Dag 8: Torrhumling, 26 g Amarillo humle
  • Dag 13: Buteljering, 3 g sockertabletter (Carbonation Drops)
Kostnad 20:-/liter.

Action

Grow, little yeast, grow!

Logg

  1. 110612 14:00 Vörttemperatur 24C, 21C I lokalen
    O.G. 1.045 => 1.0468 @ 15C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
  2. 110612 22:00 22C, 20C, lite skumtillväxt
  3. 110613 07:00 23C, 21C, mer skum
  4. 110613 18:00 24C, 20C, mycket vitt skum, grumlig vätska, bottenfällning ca 1 cm
  5. 110614 07:30 23C, 20C, mycket skum, kondens i lock och krage
  6. 110615 20:00 22C, 20C, lite skum på ytan, grumlig vätska, bottenfällning drygt 1 cm, kragen tas bort,
    G 1.014 (skummar mycket, jästsmak, lite sötma, viss syra, lite beska)
  7. 110616 21:00 22C, 20C
  8. 110617 07:30 21C, 19C
    G 1.008 (skummar mycket, viss syra och beska)
  9. 110620 21:00 21C, 20C
    FG 1.008 => 1.0091 @ 15C => ABV 4.99% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/)
    Saazen borttagen, torrhumling med 26 g Amarillo
  10. 110625 18:00 22C, 21C, brun, dimmig vätska, svag kolsyra, viss syra, beska, amarillon märks
    Buteljering på 25 PET 740 ml (18.5 l), med 3g sockertabletter, fvb källarlager ca 15C
  11. 110702 19:00 15C Klara flaskor, verkar trycksatta
  12. 110716 Första smygprovsmakningen, verkar lovande, friskt, fruktigt och Amarillon märks
  13. 110720 22:00 Första granskningen – gav den 3.40
  14. 110730 Etikett designad

Etikett

Amarillo Summer