Vår APAs brorsa. Lite mer basmalt, två karamellmalter, annan jäst. Lite kortare koktid.
Ingredienser
- Malt (4.4 kg):
- Pilsnermalt, 4.0 kg
- Caraplus 10, 0.07 kg
- Aroma, 0.14 kg
- Havremalt, 0.2 kg
- Humle (35 IBU):
- Amarillo 120g
- Simcoe 120g
- Klarning: 0.5 krm Protafloc
- Total koktid 45 minuter
- Jäst: S-04
- Primer: 6 g/l socker + druvsocker
Logg
- 130519 9:15 20 C i lokalen
- 9:15 Start, värmer 25 l vatten
- 10:55 Mash in (25 l vid 72 C)
- 0 66.7
- 10 65.1
- 20 64.3
- 30 65.2
- 40 65.1
- 50 73.3
- 11:30 Bryggbrunch med latte
- 12:00 Mash out (75 C), G 1.046, 21 l
- 13:15 Vörtkok
- 13:40 0.5 krm Protafloc (20 min)
- 13:50 60 g Simcoe + 60g Amarillo (10 min)
- 14:00 40 g Simcoe + 40g Amarillo (0 min)
- 14:00 Kylning
- 14:20 21.6 C
- 14:35 Upptappad i jäskar med jästen, 18.2 l, 22 C i lokalen
O.G. 1.048 @ 19.2 C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
Mässing, grumlig, söt, fräsh beska, ”citronte”
- 130520 7:30 22 / 20 C
2 cm vitt skum med bruna inslag, turbulent jäsning, pluppar mycket - 130521 20:00 20.6 / 20.1 C
2 cm brunt skum, lugnare jäsning, lite plupp - 130524 20:00 19.3 / 19.1 C Omtappning 17.5 l
Ljus mässing, lätt fruktig smak, viss skalbeska, tearom
G 1.015 => 4.3% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ standard method) - 130526 19:30 20 / 20 C
Torrhumling med 20 g Simcoe + 20g Amarillo i påse - 130530 23:00 20 / 20 C
Stråfärgad, dimmig, fruktig, relativt söt, grundbeska
G 1.011 => 4.9% - 130602 13:00 20 / 20 C
FG 1.008 => 5.2%, ljus gul, torr ren, ganska mycket citrus, lite spretig. Alltså exakt samma OG och FG som ettan – även om vi hade olika jäst. Dock känns humlen lite lugnare.
Flasktappning av 17 l
Etikett
Lärdomar
- Nya termometern var oerhört snabb, ett klart plus
- Ha pellets i gasstrumpa ger oerhört mindre grums, hoppas bara smaken kommer fram
- Exakt samma utjäsning med S-04 som US-05 för denna APA