För att få en enkel start så börjar vi våra stapplande bryggarsteg med en hembryggarsats, Coopers Startpaket – Lager, men förstärkt med deras Light Dry Malt och Saaz humle, torrhumling med Amarillo från Humlegården. Ambitionen var att få en välhumlad frisk sommaröl.
Ingredienser
- 500 g kornmalt (Light Dry Malt)
- 1 kg maltsocker+glukos (Brew Enhancer 1)
- 1.7 kg kornmalt, humle i vatten (Coopers Lager)
- 7 g jäst
- 12g Saaz humle
- Tillsatt vatten upp till 23 liter
- Dag 8: Torrhumling, 26 g Amarillo humle
- Dag 13: Buteljering, 3 g sockertabletter (Carbonation Drops)
Kostnad 20:-/liter.
Grow, little yeast, grow!
Logg
- 110612 14:00 Vörttemperatur 24C, 21C I lokalen
O.G. 1.045 => 1.0468 @ 15C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/) - 110612 22:00 22C, 20C, lite skumtillväxt
- 110613 07:00 23C, 21C, mer skum
- 110613 18:00 24C, 20C, mycket vitt skum, grumlig vätska, bottenfällning ca 1 cm
- 110614 07:30 23C, 20C, mycket skum, kondens i lock och krage
- 110615 20:00 22C, 20C, lite skum på ytan, grumlig vätska, bottenfällning drygt 1 cm, kragen tas bort,
G 1.014 (skummar mycket, jästsmak, lite sötma, viss syra, lite beska) - 110616 21:00 22C, 20C
- 110617 07:30 21C, 19C
G 1.008 (skummar mycket, viss syra och beska) - 110620 21:00 21C, 20C
FG 1.008 => 1.0091 @ 15C => ABV 4.99% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/)
Saazen borttagen, torrhumling med 26 g Amarillo - 110625 18:00 22C, 21C, brun, dimmig vätska, svag kolsyra, viss syra, beska, amarillon märks
Buteljering på 25 PET 740 ml (18.5 l), med 3g sockertabletter, fvb källarlager ca 15C - 110702 19:00 15C Klara flaskor, verkar trycksatta
- 110716 Första smygprovsmakningen, verkar lovande, friskt, fruktigt och Amarillon märks
- 110720 22:00 Första granskningen – gav den 3.40
- 110730 Etikett designad