Försök tre, en ännu lite starkare brygd. Ambitionen är att få en belgisk trippel.
Ingredienser
- 1.7 kg kornmaltsextrakt, humle i vatten (TC Selection Sparkling Ale)
- 2*1.7 kg kornmaltsextrakt, humle i vatten (TC Selection Traditional Draught)
- Lag (kokt 30 minuter i 1l vatten):
- 0.25 kg farinsocker
- 1 kg östgötahonung (Österstads Honung), lite gammal men helt OK
- 15g Amarillo
- 200 g jäst Safbrew T-58 (Fermentis torrjäst) från batch #2
- Tillsatt vatten upp till 16 liter
- Isinglass (klarmedel)
- Primer: 6g socker+druvsocker/l
Kostnad ~35:-/liter.
Logg
- 111203 17:00 temperatur 22C, 20C i lokalen
O.G. 1.114 => 1.1153 @ 15C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
Ganska mörk, väldigt maltig, ganska humlig. Kanske blir en Belgian Imperial IPA. - 111203 22:00 23C, 20C
Kondens på kärlväggarna, jämn ca 5 mm skumbildning på ytan. - 111205 8.00 24C, 19C
Kraftig skumbildning, något olikfärgad, fruktig aromatisk doft, brun grumlig vätska - 111207 8:00 22C, 20C kragen bort
G 1.065, minskad skumbildning (bara 1/2 cm), kraftiga skumrester, mycket jästlukt och smak. - 111209 18:00 21C, 19C
G 1.058, lätt skum, frisk fruktig doft, söt, fruktessenser, kryddor, en del beska, mycket jäst - 111211 12:00 20C, 19C hällde i 7 g Coopers std jäst (blandad i ljummet vatten och socker först så jäsningen kom igång)
G 1.056 - 111212 18:00 21C, 20C
G 1.054 - 111215 21:00 20C, 19C Omtappning för jästborttagning, väldigt grumlig
FG 1.054 => 1.0549 @ 15C=> 9.2% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/, alternate method) - 111216 7:30 Hällde i en påse isinglass
- 111226 15:00 20C, 20C Tappning på flaskor, mellanlagring tvättstuga ca 22C
FG 1.045 => 1.0459 @ 15C=> 10.5% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/, alternate method) - 120101 11:00 Slutlager i ölkällare, ca 10C