Brygd 4 – Stångå Stout

Första helmäskningen, en traditionell stout (baserad på 1895 Truman Export Stout).

IngredienserParty!

  • 3200 g Pale Ale Malt (Vikingmalt)
  • 590 g Brown Malt
  • 395 g Black Malt
  • Bitterhumle (180 min) 100 g East Kent Golding
  • Smakhumle (30 min) 46 g East Kent Golding
  • 11 g torrjäst Nottingham Ale Yeast (Lallemand/Danstar)
  • Planerad bryggvolym 11.5 liter
  • 60g träflis och 75 ml bourbon till 5l
  • Primer i standardversionen: 3 g socker/flaska (kvarvarande Carbonation Drops)

Logg

  1. 120902
    1. 12:00 Start – maltmalning
    2. 12:55 Mash in (12.5 liter vid 72C)
      1. 065
      2. 1564,5
      3. 3068
      4. 4580 (För högt, troligen mash out, efter detta ingen värme på)
      5. 6075
      6. 7570
      7. 9070
      8. 10568
      9. 12065
    3. 14:55 Mash out (78C 5 min)
    4. 16:00 Vörtkok startar, 3 l upp till 13 l vatten (kraftig kokning, max läge 2 på plattan)
    5. 19:00 Kylning, 4 l finvatten tillsatt
  2. 120902 20:00 temperatur 24C, 23C i lokalen
    O.G. 1.051 @ 24C => 1.053  @ 15C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
    Mörk, ganska maltig, väldigt humlig.
  3. 120903 18:00 temperatur 23C, 21C i lokalen
    Kraftig skumbildning.
  4. 120904 17:00 temperatur 22C, 21C i lokalen
    Kraftig skumbildning, dock mörkare nu.
  5. 120906 20:30 22C, 20C
    G 1.013 => 1.014 => 5.1% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/) — mycket beska! Skummet har lagt sig.
  6. 120907 23:00 22C, 20C
    G 1.012 => 1.013 => 5.25% – kaffe, lakrits etc. En hel del jästfällning.
  7. 120909 17:00 22C, 20C
    FG 1.012 => 1.013 => 5.25%
  8. 120910 20:00 (Extra koll – samma FG), omtappning till 7l standard och 4.5l med 60 g träflis från Jack Daniels-fat uppblötta i 75 ml JD. => +0.6%
  9. 120916 Bourbonvarianten till lite kallare förråd (16C)
  10. 120923 Standardvarianten tappad på flaskor, 6 l. 5.5%. Fortsatt 20C.
  11. 120930 Flaskorna in i källaren (16C). Skumbildning i flaskorna.
  12. 121006 Bourbonvarianten avsmakad, tydligare fatkaraktär i både lukt och smak. Mer syra mindre beska.
  13. 121007 Lynchburg-utgåvan tappad på flaska och etiketterad. Initial lagring i bryggeriet vid 20C.
  14. 121012 Lynchburg-utgåvan till ölkällaren (15C). Första recensionen av standardutgåvan. Humlig.
  15. 121030 Lynchburg-utgåvan recenserad, hekt ok, lite ung. Men tål den att lagras?

Etikett

Lärdomar

  1. Induktionshällen är alldeles för effektiv, skall slås av under mäskningnen och körs på 1 intermittent (ev ta fram isolering från liggunderlag)
  2. Vörtkok på 2 (1 emellanåt), avdunstning ca 1l/h
  3. Volymen bör nog vara 15-20 l för att få tillräcklig volym ovan falskbotten
  4. Kylspiralen får inte plats i ugnen!
  5. Om man häller 5l öl i en 5l-hink och trycker på ett lock är det stor risk att man trycker ut en massa öl!
  6. Korrekurläs alltid etiketten <=== och lärdomsinlägget!! (when will this ever end?)
  7. Alla flaskor lyckas inte priminingsjäsa direkt, ta alltid med minst två till en provning!

Recensioner

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × 2 =