Årets julöl, en julkryddad trippel (baserad på Fabrikör Ekstedts Brygd #91: Tripel).
Ingredienser
- 5500 g Pale Ale Malt
- 910 g strösocker (tillsatt sent i koket)
- Kryddor i koket:
- 2 kanelstänger
- 1 g saffran
- 10 g ingefärsrot
- 3 g vaniljstång
- Humle:
- 18 g Perle i 60 minuter
- 18 g Styrian Golding (pellets) i 20 minuter
- 18 g Saaz i 20 minuter
- Klarning: 1/2 krm Protafloc
- Total koktid 70 minuter.
- Jäst: 11.5g Safbrew T-58
- Primer: 8 g/l socker + druvsocker
Logg
- 120930 11:00 21C i lokalen
- Start, värmer 16 l vatten
- 12:00 Mash in (16 l vid 70C)
- 063.9 (pH 5.7)
- 15 63.1 (2 ml mjölksyra, pH 5.2)
- 30 62.7 (1:an)
- 40 61.7
- 50 60.8 (2:an)
- 13:05 Mash out (80C)
- 7 l lakvatten 72C pH 5.2 (1.5 ml möjlksyra) tillsatt
- 13:40 Upphällning för kok, 1 l vatten tillsatt (upp till 20l), kryddor tillsatta
- 14:15 Vörtkok startar
- 14:35 Perle
- 15:05 Styrian Golding, Saaz, Protafloc
- 15:15 Socker
- 15:25 Kylning
- 15:45 32C
- 15:55 25C
- 16:00 Upptappning i jäskar, 18 liter
O.G. 1.065 @ 30C => 1.069 @ 15C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
- 120930 18:00 28C/21C
Gul mkt grumlig vätska, smakar och luktar saffransbulle. - 121001 18:00 24C/21C
Skummande, kondens, mycket grumlig och gul vätska. Jästdoft börjar ta över. - 121004 22:00 22C/20C
Lite skum, skiktad brun klarare överdel, gul grumlig nederdel. Plommondoft. Mer jästsmak, mindre söt och kryddig nu.
G 1.007 @ 22C => 1.008 => 8.35% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ alternate method) - 121006 14:00 21C/20C G 1.007
- 121014 12:00 20C/20C Relativt klar ”gyllenbrun” vätska, omtappning för sista klarning.
FG 1.006 @ 20C => 1.007 => 8.47% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/ alternate method) - 121019 19:00 Flasktappning av ca 16 l, lagring i bryggeriet vid ca 20
- 121026 Slutlagring i ölkällaren, nu 15C
Etikett
Lärdomar
- Mäskning 3l vatten /kg malt
- Vatten i malt
- Ta’t lugnt med mjölksyran (och ryggen!)
- Laka långsammare!
- Räkna ut antalet flaskor för tappningen korrekt!
- Fundera ut hur man lutar jäshinken ensam innan en solo-flasktappning.
- För fuktigt för mjöllkimning i ölkällaren, vi provar nu med limstift.