Första helmäskningen, en traditionell stout (baserad på 1895 Truman Export Stout).
Ingredienser
- 3200 g Pale Ale Malt (Vikingmalt)
- 590 g Brown Malt
- 395 g Black Malt
- Bitterhumle (180 min) 100 g East Kent Golding
- Smakhumle (30 min) 46 g East Kent Golding
- 11 g torrjäst Nottingham Ale Yeast (Lallemand/Danstar)
- Planerad bryggvolym 11.5 liter
- 60g träflis och 75 ml bourbon till 5l
- Primer i standardversionen: 3 g socker/flaska (kvarvarande Carbonation Drops)
Logg
- 120902
- 12:00 Start – maltmalning
- 12:55 Mash in (12.5 liter vid 72C)
- 065
- 1564,5
- 3068
- 4580 (För högt, troligen mash out, efter detta ingen värme på)
- 6075
- 7570
- 9070
- 10568
- 12065
- 14:55 Mash out (78C 5 min)
- 16:00 Vörtkok startar, 3 l upp till 13 l vatten (kraftig kokning, max läge 2 på plattan)
- 19:00 Kylning, 4 l finvatten tillsatt
- 120902 20:00 temperatur 24C, 23C i lokalen
O.G. 1.051 @ 24C => 1.053 @ 15C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
Mörk, ganska maltig, väldigt humlig. - 120903 18:00 temperatur 23C, 21C i lokalen
Kraftig skumbildning. - 120904 17:00 temperatur 22C, 21C i lokalen
Kraftig skumbildning, dock mörkare nu. - 120906 20:30 22C, 20C
G 1.013 => 1.014 => 5.1% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/) — mycket beska! Skummet har lagt sig. - 120907 23:00 22C, 20C
G 1.012 => 1.013 => 5.25% – kaffe, lakrits etc. En hel del jästfällning. - 120909 17:00 22C, 20C
FG 1.012 => 1.013 => 5.25% - 120910 20:00 (Extra koll – samma FG), omtappning till 7l standard och 4.5l med 60 g träflis från Jack Daniels-fat uppblötta i 75 ml JD. => +0.6%
- 120916 Bourbonvarianten till lite kallare förråd (16C)
- 120923 Standardvarianten tappad på flaskor, 6 l. 5.5%. Fortsatt 20C.
- 120930 Flaskorna in i källaren (16C). Skumbildning i flaskorna.
- 121006 Bourbonvarianten avsmakad, tydligare fatkaraktär i både lukt och smak. Mer syra mindre beska.
- 121007 Lynchburg-utgåvan tappad på flaska och etiketterad. Initial lagring i bryggeriet vid 20C.
- 121012 Lynchburg-utgåvan till ölkällaren (15C). Första recensionen av standardutgåvan. Humlig.
- 121030 Lynchburg-utgåvan recenserad, hekt ok, lite ung. Men tål den att lagras?
Etikett
Lärdomar
- Induktionshällen är alldeles för effektiv, skall slås av under mäskningnen och körs på 1 intermittent (ev ta fram isolering från liggunderlag)
- Vörtkok på 2 (1 emellanåt), avdunstning ca 1l/h
- Volymen bör nog vara 15-20 l för att få tillräcklig volym ovan falskbotten
- Kylspiralen får inte plats i ugnen!
- Om man häller 5l öl i en 5l-hink och trycker på ett lock är det stor risk att man trycker ut en massa öl!
- Korrekurläs alltid etiketten <=== och lärdomsinlägget!! (when will this ever end?)
- Alla flaskor lyckas inte priminingsjäsa direkt, ta alltid med minst två till en provning!
Recensioner
- Standard: Very much hops, a bit unbalanced in lacking body, but in all a very dark and potent stout.
- Lynchburg: Much hops, a bit too fresh, needs some time, but also a very dark and potent stout
- 2012-11-10: Jämförelse var orginalet något bättre än fatversionen.