En klon av den hypade Westvleteren 12, utgående från http://homebrewingadventures.blogspot.se/2007/04/westvleteren-abt-12-clone-recipe.html (skalat till 85%), en s.k. Oostvleteren!
En samproduktion med Kvinneby Köksbryggeri.
Ingredienser
- Malt (kg):
- Pilsnermalt 6.8
- Caraplus 150 0.39
- Biscuit 0.17
- Aroma 0.12
- Special B 0.10
- Brunmalt 0.07
- Socker:
- Farin 100g
- Ljus sirap 390g
- Humle:
- Styrian Goldings 42g
- Hallertau 12g
- Klarning: 0.5 krm Protafloc
- Total koktid 60 minuter
- Jäst: White Labs WLP530
- Primer: 5 g/l socker + druvsocker
Logg
- 130413 Förkultivering av WLP530 (följer http://www.whitelabs.com/beer/homebrew/starter-tips)
- 9:30 1.2 dl ljus spraymalt i 9.5 dl vatten kokas (1/2 cup in 2 pints)
- 11:00 Jäst i omskakad vätska (21 C), placeras i källaren (20 C)
- 17:00 Jäsning tydligt igång
- 130414 10:15 20 C i lokalen
- 10:15 Start, värmer 20 l vatten
- 11:30 Mash in (20 l vid 72 C)
- 0 67.0 (pH 5.5)
- 10 65.2
- 20 64.9
- 30 64.7
- 40 64.8
- 50 64.7
- 55 64.5, 1:an
- 70 62.0 ????
- 80 60.5, 4:an
- 90 61.0, 9:an
- 13:15 Mash out (77 C), G 1.077
- 14:15 Upphällning för kok. 3l lakvatten tillsatt, 17 l vört
- 14:45 Vörtkok startar, 2:an
- 30 g Styrian Golding (60 min)
- 6 g Styrian Golding + 6 g Hallertau + 0.5 krm Protafloc (15 min)
- 6 g Styrian Golding + 6 g Hallertau (1 min)
- 15:15 Bryggbyggburgare med Yulesbro Winter
- 15:45 Kylning
- 16:05 27 C
- 16:15 22 C
- 16:20 Upptappning i jäskar, 15.8 liter, 22 C i lokalen
O.G. 1.098 @ 24 C => 1.099 @ 20 C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
Mörk brun, tämligen grumlig, fruktig sötma, liten beska
65% verkningsgrad enligt Brewing Assistant - 21:30 Vitt skum på ytan 24 C i brygd, 21 C i lokalen.
- 130415 18:00 Kraftigt vitt och brunt skum, turbulens i brygden, 24 C/20 C
- 130416 06:30 Mycket högt (15cm) vitt och brunt skum, 23 C/20 C
- 130417 07:00 Högt ngt fluffigare beige skum, 21 C/20 C
- 130418 20:00 Ngt minskande skum, 20 C/19.5 C
Brun, grumlig, fruktig, ganska söt och maltig, bra kropp
G 1.025 @ 20 C => 9.7% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/) - 130418 22:00 Skummet minskar, stor bottensats , väldigt grumligt 19.5C/19C
G 1.023 @ 19 C - 130421 14:00 Skumkrona, stor bottensats , ganska grumligt 20C/20C
Torrare, smakar alkohol, fruktig, mkt lätt beska
G 1.022 @ 20 C - 130424 21:00
G 1.021 @ 19 C => 1.021 => 10.2 – 11.3% (standard – alternate method) - 130425 20:30 Omtappning till sekundär, 13.8 l (mycket grums och kompakt krona)
- 130503 19:30 Flasktappning
FG 1.018 @ 20 C => 1.018 => 10.6 – 11.7% (standard – alternate method) - 131212 20:00 Extra kolsyrejäst (Safbrew F2) tillsatt till 20 flaskor
Etiketter
Lärdomar
- Det tar tid att kyla, även förkultur
- Kontrollerade vår densitetsmätare och den verkar ha glidit iväg, 20 C vatten visade 0.993 och inte runt 1.000 som tidigare, justerar denna logg och batch 9:s linjärt med +0.007 (och räknar på 20 C som kalibreringstemp)
- Så här hög ABV kräver extra kolsyrejäst för primningen
Recensioner
2014-08-31: Matured properly. 4.25/5