Brygd 8 – Den falske munken på Stenstorpsvägen XII

En klon av den hypade Westvleteren 12, utgående från http://homebrewingadventures.blogspot.se/2007/04/westvleteren-abt-12-clone-recipe.html (skalat till 85%), en s.k. Oostvleteren!

En samproduktion med Kvinneby Köksbryggeri.

Ingredienser

Kultiverat!

  • Malt (kg):
    • Pilsnermalt 6.8
    • Caraplus 150 0.39
    • Biscuit 0.17
    • Aroma 0.12
    • Special B 0.10
    • Brunmalt 0.07
  • Socker:
    • Farin 100g
    • Ljus sirap 390g
  • Humle:
    • Styrian Goldings 42g
    • Hallertau 12g
  • Klarning: 0.5 krm Protafloc
  • Total koktid 60 minuter
  • Jäst: White Labs WLP530
  • Primer: 5 g/l socker + druvsocker

Logg

  1. 130413 Förkultivering av WLP530 (följer http://www.whitelabs.com/beer/homebrew/starter-tips)
    1. 9:30 1.2 dl ljus spraymalt i 9.5 dl vatten kokas (1/2 cup in 2 pints)
    2. 11:00 Jäst i omskakad vätska (21 C), placeras i källaren (20 C)
    3. 17:00 Jäsning tydligt igång
  2. 130414 10:15 20 C i lokalen
    1. 10:15 Start, värmer 20 l vatten
    2. 11:30 Mash in (20 l vid 72 C)
      1. 0 67.0 (pH 5.5)
      2. 10 65.2
      3. 20 64.9
      4. 30 64.7
      5. 40 64.8
      6. 50 64.7
      7. 55 64.5, 1:an
      8. 70 62.0 ????
      9. 80 60.5, 4:an
      10. 90 61.0, 9:an
    3. 13:15 Mash out (77 C), G 1.077
    4. 14:15 Upphällning för kok. 3l lakvatten tillsatt, 17 l vört
    5. 14:45 Vörtkok startar, 2:an
      1. 30 g Styrian Golding (60 min)
      2. 6 g Styrian Golding + 6 g Hallertau + 0.5 krm Protafloc  (15 min)
      3. 6 g Styrian Golding + 6 g Hallertau (1 min)
    6. 15:15 Bryggbyggburgare med Yulesbro Winter
    7. 15:45 Kylning
      1. 16:05 27 C
      2. 16:15 22 C
    8. 16:20 Upptappning i jäskar, 15.8 liter, 22 C i lokalen
      O.G. 1.098 @ 24 C => 1.099  @ 20 C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
      Mörk brun, tämligen grumlig, fruktig sötma, liten beska
      65% verkningsgrad enligt Brewing Assistant
    9. 21:30 Vitt skum på ytan 24 C i brygd, 21 C i lokalen.
  3. 130415 18:00 Kraftigt vitt och brunt skum, turbulens i brygden, 24 C/20 C
  4. 130416 06:30 Mycket högt (15cm) vitt och brunt skum, 23 C/20 C
  5. 130417 07:00 Högt ngt fluffigare beige skum, 21 C/20 C
  6. 130418 20:00 Ngt minskande skum, 20 C/19.5 C
    Brun, grumlig, fruktig, ganska söt och maltig, bra kropp
    G 1.025 @ 20 C => 9.7% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/)
  7. 130418 22:00 Skummet minskar, stor bottensats , väldigt grumligt 19.5C/19C
    G 1.023 @ 19 C
  8. 130421 14:00 Skumkrona, stor bottensats , ganska grumligt 20C/20C
    Torrare, smakar alkohol, fruktig, mkt lätt beska
    G 1.022 @ 20 C
  9. 130424 21:00
    G 1.021 @ 19 C => 1.021 => 10.2 – 11.3% (standard –
    alternate method)
  10. 130425 20:30 Omtappning till sekundär, 13.8 l (mycket grums och kompakt krona)
  11. 130503 19:30 Flasktappning
    FG 1.018 @ 20 C => 1.018 => 10.6 – 11.7% (standard – alternate method)
  12. 131212 20:00 Extra kolsyrejäst (Safbrew F2) tillsatt till 20 flaskor

Etiketter

Lärdomar

  1. Det tar tid att kyla, även förkultur
  2. Kontrollerade vår densitetsmätare och den verkar ha glidit iväg, 20 C vatten visade 0.993 och inte runt 1.000 som tidigare, justerar denna logg och batch 9:s linjärt med +0.007 (och räknar på 20 C som kalibreringstemp)
  3. Så här hög ABV kräver extra kolsyrejäst för primningen

Recensioner ut

2014-08-31: Matured properly. 4.25/5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tre × fyra =