En rågstout med havre, troligen en frukoststout.
Ingredienser
- 4100 g Pale Ale Malt
- 1000 g Chocolate Malt
- 600 g Black Malt
- 1000g Rye Malt
- 400g Oat Malt
- Bitterhumle (65 min) 12 g Centennial
- Smakhumle (35 min) 33 g Centennial, 30 g Cascade
- Aromhumle (10 min) 10 g Centennial, 10 g Cascade
- => 90 IBU
- 11.5 g torrjäst US-05
- Planerad bryggvolym 20 liter
- Primer: 3 g socker+druvsocker/flaska => 9g/l => 9/17 => +0.4%
Logg
- 121123 21C i lokalen
- 11:00 Start – vattenvärmning, maltmalning
- 12:10 Mash in (21 liter vid 73C)
- 068,3
- 2068,1
- 3066,5 (1:an på)
- 4567,3
- 60 66,5
- 13:20 Mash out (78C 5 min)
- 13:40 Lakning startar (4l med 2ml mjölksyra tillsatt)
- 14:20 Lakning slut, ytterligare 2l genomhällt
- 14:45 Uppkok börjar, 19.5l, G 1.055
- 15:00 Hamburgare med sista flaskan Amarillo Summer
- 15:30 Vörtkok startar (läge 2 på plattan)
- 16:35 Vörtkok stopp, kylning
- 17:00 Kylstop 25C, Upptappning 17.5 l
- 121125 17:10 temperatur 25C, 23C i lokalen
- O.G. 1.065 @ 25C => 1.067 @ 15C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
Kolsvart, tjock, söt, ganska humlig - 121126 8:00 23C, 20C
Brunt skum, kondens - 121129 20:30 21C, 20C
G 1.021 => 1.022 => 5.91% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/)
Fortfarande brunt skum, tjock söt och maltig med mycket beska! - 121202 23:30 20C, 19C
G 1.019, Brunt skum, lite torrare, och besk! - 121206 12:00 20C, 20C
FG 1.019 => 1.020 => 6.17% - 121207, omtappning, mycket jästgrums bort, kallkrashning ned till 7C
- 121209, 5C, tillbaka på tappkärlet, en hel del jästgrums bort (2 flaskor med primer i 22C)
- 121211, in i värmen (20C)
- 121212, tappning på flaska (30 st), drygt 10l. 5.5l kvar, tillsatt 55g JD-flis.
- 121225, 15 mått mörkrostat grovmalet kaffe i tre tubgaskorvar (dränkta i Maker’s Mark) ilagda för kallbryggning
- 121227, 7g Coopers ale yeast tillsatt 8 h innan upptappning av Oak Aged Coffee Stout-versionen, lite drygt 5 l
Etikett
Lärdomar
- Den här satsen låg på gränsen till hur mycket malt vi kan hantera i kitteln
- Det är skillnad på % och g, dvs kolla att du läser i rätt kolumn (därav det lite udda humleschemat, och lite högre IBU pga överkompensation)
Recensioner
- Standard version – Really crammed with dark powers, a stout stout
- Full version – This one was more balanced and complex than the plain version
- Untapped
- Ofiltrerat 2013-06-22: 3.6/5