En Imperial Mild (baserad på Truman XXXX Ale från 1832-02-27, yepp 181 år sedan)
Ingredienser
- 5000 g Pale Ale Malt
- 500 g spraymalt, Muntons medium
- Humle:
- 55 g Eeast Kent Golding (2011)
- 45 g EKG (2012, pellets)
- Klarning: 1 krm Protafloc
- Total koktid 75 minuter.
- Jäst: 11g Danstar Nottingham
- Primer: 5 g/l socker + druvsocker
Logg
- 130224 9:50 20C i lokalen
- Start, värmer 22.5 l vatten
- 11:40 Mash in (22.5 l vid 68C)
- 063.0 (pH 5.9, 2 ml mjölksyra), 1:an
- 15 63.2 (pH 5.7), 2:an
- 30 59.9, 4:an (lock tätt på!)
- 45 64.9, 1:an
- 60 67.9
- 12:55 Mash out (80C), G 1.040+0.007
- 13:45 Upphällning för kok, 18 l vört
- 14:15 Vörtkok startar, 55g EKG
- 15:05 50g EKG, 1 krm Protafloc
- 15:30 Kylning
- 15:40 41C
- 15:50 27C
- 15:55 24C
- 15:40 Rehydrering av jästen i 2dl 25C finvatten
- 16:00 Upptappning i jäskar, 500g DME tillsatt, 15 liter
- O.G. 1.067+0.007 @ 24C => 1.075 @ 20C (http://www.brewersfriend.com/hydrometer-temp/)
Mörk strå, mycket grumligt, ren sötma, stor beska
- 130225 20:00 20C
24C, kraftigt skummande, väldigt grumlig, turbulent jäsning, som självvispande Oboy - 130226 17:30 19C
22C, mindre med skum, lungare, viss skiktning - 130228 19:00 20C
Nedlugnad, börjar klarna, dimmig ljus bärnsten. Luktar jästa plommon, smakar besk mandelmassa.
G 1.008+0.007 @ 20C => 1.015 => 7.7% (http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/) - 130303 18:00 20C
Exakt samma läge som pnkt 4. Ganska grumlig, men snart dags för omtappning. Och kanske kallkraschning.
FG 1.008+0.007 @ 20C => 1.015 => 7.7 – 8.2% (standard – alternate method) - 130304 20:00 20C
Omtappning, mycket grums i botten och skräp på ytan, till sekundärfat, 13.5 l. Placeras svalt, ca 7C. Halvkraschning? - 130314 – torrhumling med 30g EKG
- 130318 – omtappning, primningsocker direkt i nya fatet, sedan flasktappning, 13 l på 41 flaskor av varierande storlek.
Etikett
Lärdomar
- Locket på glänt under mäskningen sänker temperaturen fort
- Kan ha missförstått mängd vatten (hur stor var en gallon 1832 i England?) vs malt (hur mycket var en pund då?), fick öka på med lite spraymalt
- Glömde prova nya filtret
- Tips från coachen:
- Mashout max 78C för att slippa tanniner
- Om man mäskar med hela vattenvolymen bör man se till att vara på pH 5.2 (mjölksyra el stabilisator)
- Annars är lämplig mäskvattenmängd 3 * kg malt i liter
- Justerat G-mätningarna ovan med felavdrift som detekterades 2 månader senare